Christian Orsing, Mira Laregård och Josef Alhadad diskuterar hållbar stadsutveckling på Helsingborg Arena.
1 av 3
Christian Orsing, Mira Laregård och Josef Alhadad diskuterar hållbar stadsutveckling på Helsingborg Arena. Foto: Nina Sköldqvist
Fullt hus på Arenan när det handlade om hållbar utveckling.
2 av 3
Fullt hus på Arenan när det handlade om hållbar utveckling. Foto: Nina Sköldqvist
WWF:s stadsturné "Vår Stad 2030" på Helsingborg Arena.
3 av 3
WWF:s stadsturné "Vår Stad 2030" på Helsingborg Arena. Foto: Nina Sköldqvist
Helsingborg

Hållbar stadsutveckling på schemat

3:27 min

I dag var det idébollande och intressanta diskussioner när politiker och elever möttes kring hållbar utveckling på Helsingborg Arena.

Det är Världsnaturfonden, WWF, som tagit initierat skolturnén "Vår stad 2030" som landar i flera svenska städer i vår. Mira Laregård, gymnasielev i Helsingborg, hoppades på input från politikerna på stadsmodellen hon och skolkompisarna filat på.

- Det är väl mest kul att få höra om våra idéer går att genomföra eller om de har en annan syn på saken, säger hon.

 Hur kan då staden utvecklas hållbart fram till 2030? Det är frågan som Mira Laregård och 200 andra Helsingborgselever funderat på och jobbat med de senaste månaderna. I dag var det dags att redovisa på Helsingborg Arena, dit politiker och tjänstemän bjudits in. Och Mira Laregård och skolkompisen Josef Alhadad fick berätta och visa upp sina idéer på hur stadsdelen Eskilsminne ska bli mer hållbar i framtiden.

- Det är den sociala hållbarheten som vi jobbat med. Vi vill att vår stadsdel Eskilsminne och Helsingborgs stad ska sammankopplas mer, säger Josef Alhadad som visade upp en skiss på datorn på ett framtida servicecenter i den egna stadsdelen, som han och skolkompisarna från Thorén businesschool tror, kan minska onödiga transporter i framtiden. Responsen från politikerna var positiv.

- Jag tycker att våra ungdomar har en förmåga att fånga de viktiga frågorna, hur Helsingborg ska kunna växa på ett hållbart sätt. Helsingborg växer så det knakar, och ungdomarna här i dag visar på mycket kreativitet om hur vi kan ta oss an de utmaningarna, säger Christian Orsing (M) ordförande i Stadsbyggnadsnämnden. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista