En skolklass från Vittra Landborg var på plats för att titta på Ångfärjestationens flytt.
1 av 2
Foto: Katarina Sköldqvist/Sveriges Radio
The Tivoli i Helsingborg
2 av 2
Foto: Katarina Sköldqvist/Sveriges Radio
Helsingborg

Många på plats för att se flytten

"Det är lite nostalgiskt"
4:21 min

Det är inte varje dag som gamla hus lyfts upp från grunden och flyttas till en helt annan plats men det är vad som händer i dag när den gamla Ångfärjestationen i Helsingborg ska flyttas tvärs över Hamntorget. Vi pratade med några av dem som var där för att titta på flytten.

I ungefär en månad har arbetet med förberedelserna pågått och i dag vid 15-tiden är det så dags, då börjar man flytta huset. Bengt Stenberg från Helsingborg är en av dem som kommit för att titta:

– Jag tycker det är rätt kul, det har ju en väldigt speciell historia med en arkitekt som gjorde Norrlandsstationer och byggnaden ser ju också ut som en gammal Norrlandsstation faktiskt. Minnena är ju från den tiden med ångfärjan när man turade över sundet eller när man åkte utomlands på språkresor eller annat så tog man farväl av vännerna här, säger han.

– Jag hoppas det går bra med flytten. Jag tänkte på det innan att vissa misstag kan ju ske och sker i det fördolda. Blir det här ett misslyckande så blir det ju knappast i det fördolda.

 – Jag tycker det är lite nostalgiskt. Mitt första minne är från 1964 när jag var 17 år. Då tog jag farväl av mina föräldrar och tog tåget härifrån till Frankrike. Så stationen kommer jag väl ihåg, säger Ann Lannefors som tillsammans med maken Bengt står och tittar på.

En hel skolklass från Vittra Landborgen finns också på plats.

– Det är väldigt spännande! Jag har sett ett hus flyttas så en gång innan på tv. Jag kommer inte ihåg hur det gick men det var coolt, säger en av eleverna.

Det kommer ju att se annorlunda ut här när huset har flyttats, vad säger ni om det?

– Vet inte, det är väl både bra och dåligt. Det som är bra är att det blir mer plats här.

Jill Paulsson och Hanna Kandell jobbar med att sätta upp en scen där det ska vara framträdanden lite senare.

– Jag är så pass gammal att jag har tagit färjan från Ångfärjestationen och det var ju jättespännande bara det men jag har också festat loss på The Tivoli. Det ska bli jättespännande med jättebra läge på det nya stället med uteservering runt hörnet också med utsikt över havet, så det är positivt, säger Jill Paulsson.

– Jag tycker det ska bli spännande att se resultatet med den park som blir nu mellan kongressanläggningen och The Tivoli där det ska bli en grön miljö nu för Helsingborgarna. Jag tror det kommer att bli superbra, säger Hanna Kandell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".