Hamza Ibrahim på Ensamkommandes förbund.
Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio Malmo

Ungdomsråd för ensamkommande ska ge bättre mottagande

7:19 min

Ett ungdomsråd för att förbättra mottagandet av ensamkommande ungdomar. Det vill nu Migrationsverket och Ensamkommandes förbund. Imorgon ska representanter träffas i Norrköping.

– När jag kom fick jag inte så mycket information om samhället och hur allt fungerar och man har mycket att tänka på när man kommer hit ensam och man saknar sin familj. Man behöver någon som kan ersätta den tryggheten och som man kan prata med.

– Jag saknade också kunskap om vad man har för rättigheter och skyldigheter och det är ju viktigt, säger Hamza Ibrahim som är ordförande i Ensamkommandes förbund och själv kom ensam till Sverige 2010.

Med ungdomsrådet hoppas man ge möjlighet att bidra med de ensamkommandes perspektiv och ge viktiga råd som Migrationsverket kan behöva för att kunna utveckla sin verksamhet när det gäller mottagandet av ensamkommande.

Tanken är att fyra tjejer och fyra killar som själva har kommit ensamma till Sverige och som redan har etablerat sig i det svenska samhället ska sitta i rådet, bland annat Hamza Ibrahim själv.

– Förhoppningsvis ska det här leda till något stort. Vi kommer att representera ungdomarna på det sätt som vi tycker är rätt och hitta ett sätt att samarbeta mellan myndigheter och förbund så att ungdomarnas rättigheter ska upprätthållas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista