Skateboardar hänger på skolans väggar. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio
1 av 3
Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio
Eleverna Victor Carlsen, Sonia Ziegler, Lucas Dahldorph pendlar från Köpenhamn till Malmö för att gå på Bryggeriets gymnasium. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio
2 av 3
Victor Carlsen, Sonia Ziegler, Lucas Dahldorph pendlar från Köpenhamn för att gå på Bryggeriets gymnasium. Foto: Sagal Hussein Omar/Sveriges Radio
Malmö

Skejtprogram drar elever från hela Norden

3:33 min

Det har gått tio år sedan Bryggeriets gymnasium öppnade upp sina portar och startade Europas första skejtprogram för gymnasiet i Malmö. I dag har skolan 30 elever från Norge, Danmark och Island. Många av dem har flyttat till Malmö, andra pendlar från Köpenhamn.

– Jag skejtade mycket och var väldigt motiverad. Det var hela mitt liv, säger Sonja Ziegler från Danmark som tar studenten till sommaren.

Jag kände flera som gick på skolan och som berättade om den, tyckte det lät roligt och bestämde mig för att prova.

När Pripps bryggerier la ner i början av 1990-talet tog ett gäng skejtare över lokalerna på Ystadsvägen i Malmö och startade föreningen Bryggeriet. Med inspiration från Fryshusets verksamhet i Stockholm bestämde man sig 2006 för att öppna en gymnasieskola, där man kunde välja skateboard som ett estetisk program.

Enormt intresse

Carl Lundgren är rektor på gymnasieskolan och varken han eller skolans personal förstod att det fanns elever utanför Malmö och Sverige som skulle vara intresserade.

– Runt 2010 fick vi en jätteförfrågan och helt plötsligt, på vårt öppet hus, dök det upp 40 danskar. Då började diskussionen istället handla om vi kunde ta emot så många nordiska elever. Vi hade ett samtal med Skolverket för att se om det var rimligt, säger Carl Lundgren.

Svårt med boendet

Enligt honom är boende det svåraste problemet att hitta en lösning på.

Vi jobbar hårt med att hitta en bra lösning för internat.

– Det är något de danska, norska och isländska eleverna efterfrågat, säger Carl Lundgren.

Gränskontroller sinkar

Sedan 4 januari har gränskontrollerna mellan Danmark och Sverige gjort pendlarlivet mer komplicerat för eleverna Sonia Ziegler, Lucas Dahldorph och Victor Carlsen.

– Svårast har varit alla tågförseningar. Resan är helt klart det som är allra besvärligt, säger Sonia Ziegler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista