Fotbollsträning på fotbollsplan.
Foto: Frida Tranvik/Sveriges Radio
Lomma

Fotbollsakademin kommer till Lomma

2:51 min

Idag hålls uttagningar till MFF:s Fotbollsakademi i Lomma. Ett 40-tal fotbollssugna trettonåringar är där och kämpar för platser i fotbollsklassen som startar på Pilängsskolan i höst.

Jan-Olov Kindvall är ansvarig för MFF i samhället som håller i Fotbollsakademin.

– Det är fotboll i skolan för årskurs 7-9 för både flickor och pojkar. På varje ställe genom vi ett uttagningsförfarande i profilen fotboll och tar ut ett antal flickor och pojkar, ungefär 25 stycken på varje skola, som under sjuan, åttan och nian får träna fotboll i väldigt omfattande mån.

Fotbollsakademin har funnits sedan 2005 och enligt Jan-Olov Kindvall har profilen gett positiva resultat även för de vanliga skolämnena.

– Den skola i Malmö som representeras av idrottseleverna har varit Malmös bästa kommunala skola i snitt de senaste åren, säger han.

Av de trettonåringar som samlats på Lomma IP är det upp till Jan-Olov Kindvall och hans kollegor att bestämma vilka 25 som får börja på fotbollsprofilen i höst.

– Vi tittar på fotbollskunskapen men det vi tittar framför allt på är engagemanget och karaktären, om man tycker att det här är roligt. Det är väldigt viktigt, ska du gå igenom det här i tre år så ska du liksom brinna för det.


 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista