Anders Åkesson är miljöpartistiskt regionråd i Skåne.
Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio Malmo
Skåne

Mp kräver mer pengar till flyktingmottagandet

5:54 min

Flera miljöpartister runt om i landet kräver nu att regeringen avsätter omkring tio miljarder kronor till flyktingmottagandet och det redan nu i vårbudgeten. Annars finns risk för att skatten höjs.

En av dem som ställer sig bakom det här är Anders Åkesson, miljöpartistiskt regionråd i Skåne.

– Det är väldigt stort behov av de här pengarna, det är ju väldigt många som har kommit till Sverige, 164 000 förra året. Flera skånska kommuner har tagit emot många som har trauma och liknande men också som har stor kunskap och för att vi ska kunna fortsätta att ta emot dessa personer så behövs det fortsatt ekonomi. Annars riskerar vi att få en undanträngning av den andra välfärden som vi har att finansiera.

Vad händer om man inte satsar mer pengar?

– Framförallt handlar det om att all den kunskap som faktiskt har nått landet inte tas tillvara på ett bra sätt och att personerna riskerar att hamna i ett utanförskap i stället. Det handlar om att ge varje enskild individ en möjlighet att ta tillvara sin erfarenhet och sina kunskaper. I Region Skånes perspektiv så handlar det om att vi ska kunna ge en bra hälso- och sjukvård för dem. För vi ser ju nu att kommunerna har haft ett stort åtagande i den första etableringsfasen men nu kommer också frågorna kring hälsa som ett brev på posten.

Om det handlar om 10 miljarder kronor mer som ni vill ha, det är väldigt mycket pengar, finns de?

– Ja, de pengar som levererades förra året var en lånefinansiering men man ska komma ihåg att det är sällan som Sverige har gått så bra som det går nu. Hjulen rullar så in i bomben just nu och därför finns det också anledning att ta en del av de resurserna för att klara det åtagandet som vi har.

Vad tror du det blir för respons från regeringens sida, ni vill ha med detta redan i vårbudgeten. Tror du att det blir så?

– Jag vet att det pågår diskussioner kring budgeten för 2016 och 2017. Vi vill vara tydliga med att detta är ett uppdrag som är väsentligt även för staten. I de dialogmöten vi har haft kom det fram väldigt många olika förslag på hur vi kan förbättra mottaganden och det är det vi vill sjösätta.

Ni säger att om det inte blir några extrapengar i vårbudgeten i april så kan det bli aktuellt med lokala och regionala skattehöjningar.

– Vi har en ansträngd ekonomi i Region Skåne och det har vi haft de senaste åren, vi har trots allt den lägsta landstingsskatten i landet, och den behöver säkert justeras uppåt under mandatperioden för att klara de investeringar vi har generellt, det är jag helt övertygad om. Men det här handlar också om här och nu. Det har kommit ett antal personer som vi måste ta hand om och för att klara av det åtagandet så behöver vi ett ekonomiskt tillskott snart.

Vad tycker andra partier i den här frågan?

– Samtliga partier tycker att etablering är viktigt. Det är klart att man kan ha olika resonemang kring hur man finansierar det och hur man tror att man kan effektivisera verksamheten. Vi märker dagligen i vårt uppdrag att vi har en väldigt viktig verksamhet att hantera, det är välfärdens kärna, men i slutändan handlar det om de enskilda individerna som vi måste ta hand om.

Hur mycket pengar tror du att ni kan få?

– Det vet jag inte, om det blir tio, åtta eller sex miljarder eller kanske till och med 12, men vi vill vara tydliga med att vi behöver ett tillskott. Bland annat till till exempel snabbspår, det är ett tydligt exempel på hur vi kan jobba och det kostar en del initialt.


 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista