Det nya konstverket i kalkbrottet i Limhamn. Här ligger betongblock i sexkantiga formationer.
1 av 2
Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Konstverket i Limhamns kalkbrott.
2 av 2
Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Malmö

Ofullkomlig geometri i kalkbrottet

4:27 min

Kalkbrottet i Limhamn har fått ett nytt konstverk. 3500 återanvända betongblock i sexkantiga formationer bildar tillsammans konstverket ”Imperfect geometry for a concrete quarry”.

Verket kan ses från kanten av kalkbrottet i Limhamn och den som ligger bakom allt är konstnären Mike Nelson:

 – När jag gjorde en utställning på Malmö konsthall 2012 så visste vi att vi skulle få en hel del betong över, så vi visste att det skulle kunna bli ett annat liv för resterna någonstans. Vi började prata med olika parter och så inleddes diskussioner om det här kalkbrottet vilket verkade vara nästan för perfekt och fantastiskt för att vi ens skulle börja hoppas på skulle hända, säger han och fortsätter:

– När jag för några år sedan stod här vid kanten av kalkbrottet och tittade ner på denna otroliga värld som har sin egen flora och fauna kändes det helt fantastiskt. Det finns ju en uppenbar relation mellan betongen och kalkbrottets väggar med tanke på kalket som användes till att göra cement. Det var det perfekta stället för blocken att vara på.

– Det är kanske många som tycker att man inte kan göra så här i ett naturreservat som kalkbrottet ju är men detta är ett gammalt industriområde, konstverket ligger på en stor asfaltplan som inte används så mycket av naturen, säger Mats Wirén som är ekolog på gatukontoret i Malmö och som har jobbat med projektet.

– I och med att det är hål överallt i betongblocken så kommer det att samlas löv och annat så att det bildas lite jordmån. Vi kommer inte att städa utan naturen kommer att få ta över konstverket precis som naturen har tagit över kalkbrottet när man slutade bryta 1996. Så det kommer att bli en ny och annorlunda livsmiljö som ett komplement för de miljöer som redan finns nere i brottet så det här kommer att bli väldigt spännande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista