Sadaf Rahimi kämpar för att bli Afganistans bästa kvinnliga boxare i dokumentären Boxing for Freedom.
Sadaf Rahimi kämpar för att bli Afganistans bästa kvinnliga boxare i dokumentären Boxing for Freedom. Foto: Pressbild
Malmö

Afghanistans bästa kvinnliga boxare i ny dokumentär

2:28 min

Dokumentären Boxing for Freedom har Sverigepremiär på filmfestivalen BUFF i Malmö.

Dokumentärfilmarna Silvia Venegas och Juan Antonio Moreno har följt Sadaf Rahimi, Afghanistans bästa kvinnliga boxare, i fyra år. Nu besöker de filmfestivalen BUFF i Malmö för att visa dokumentären Boxing for Freedom.

- Sadaf är en väldigt speciell person. Hon kämpar inte bara för att få boxas utan också för kvinnors rätt till utbildning och att få leva som de vill, säger Silvia Venegas.

På samma stadion i Kabul där Sadaf och hennes syster Shabnam tränar boxning hölls tidigare offentliga avrättningar av kvinnor under talibanregimen.

Systrarnas föräldrar vill att de fortsätter träna och studera, men grannar och bekanta är inte alltid lika välvilligt inställda. Många kritiserar pappan för att han låter döttrarna boxas, och familjen har under åren mottagit flera dödshot.

- Sadaf vet att hon måste vara modig och stanna i Afghanistan, hon är en förebild för andra unga kvinnor i landet, säger Silvia Venegas.

De båda filmskaparna berättar också hur mycket det betyder för Sadaf Rahimi att dokumentären visas på olika festivaler runt om i världen. I Afghanistan kan filmen inte visas.

- Det skulle vara för farligt för Sadaf och hennes familj, säger Juan Antonio Moreno.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista