Lund

Pettson och Findus värld öppnar i Lund

3:36 min

Små, färgglada hus håller just nu på att byggas upp inne på Kulturen i Lund. Om ungefär en månad öppnar nämligen en helt ny lekutställning om den populära barnboksserien om gubben Pettson och hans katt Findus.

– Vi har haft två barnutställningar tidigare och de har varit succéer och eftersom vi tycker att Sven Nordqvists böcker om Pettson och Findus är fantastiska så ville vi göra en utställning med dem, säger Johanna Lisberg Jensen som är utställningsproducent.

Tor Svae är scenograf och den som tillsammans med författaren och illustratören Sven Nordqvist har jobbat med att iscensätta Pettson och Findus värld. Och det har stundtals inte varit helt lätt. Bland annat har stolarna fått målas om.

– Det är en känslig fråga. När man jobbar med barnboksförfattare så ska man inte hitta på färger själv utan man ska titta i boken. Det är respekt och det hade väl inte gjorts här och därför får vi nu måla om stolarna. De ska vara turkos, inte ha en blek gråblå färg, säger han.

Både Pettson och Findus kommer att finnas på plats under utställningen dock inte levande utan som figurer men höjdpunkten kommer att vara en annan figur, berättar Tor Svae.

– Ja, det är ju tjuren som är granne till Pettson. Han står och sover och har lagt huvudet på en pinnstege. Det är en gigantisk tjur som är ett mästerverk.

När allt är klart om en dryg månad kommer det att finnas mycket för barnen att göra på utställningen.

– Ja, bland annat kommer de att kunna klättra upp för trappan genom sovrummet och in på vinden och sedan ta sig ner, antingen via lådor eller ner för en rutschkana. De kan också sitta inne på dasset och läsa böcker, snickra eller sätta sig i båten vid dammen och låtsas fiska, säger Johanna Lisberg Jensen.