Polisavspärrning vid brottsplats.
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Malmö

Antalet mord minskar i Malmö

2:03 min

Förra året mördades 18 personer i södra Sverige - ett oförändrat antal jämfört med 2014. Ett tydligt trendbrott går dock att hitta i Malmö. För första gången på länge inträffade fler mord i Nordvästskåne än i residensstaden.

Det gängrelaterade mordet på en 30-årig man på köpcentrat Mobilias parkering i Malmö i januari i fjol utgjorde slutet på en längre tids stridigheter i undre världen i Malmö. Att gängen omformerade sig syns inte minst i statistiken.

Förra året mördades 18 personer i södra Sverige - det vill säga i Skåne, Blekinge, södra Halland och Kronobergs län. Det är lika många som året dessförinnan och två fler än snittet för de senaste tjugo åren.

Men avsaknaden av ytterligare kriminella uppgörelser i Malmö har gjort att antalet mord minskat i länets största stad. I stället var det polisen i nordvästra Skåne som fick tampas med flest mord.

JB Cederholm är mordutredare vid polisen i Malmö och han har tydligt märkt av att det blivit lugnare i Malmö:

- Vi har en känsla av att det klientel som varit i gång i Malmö i många år, av olika anledningar har lugnat ner sig. Att det sedan ökar i Helsingborg kan jag inte ha någon uppfattning om. Det är så olika brottstyper där uppe, säger han.

JB Cederholm tror snarare att det är slumpen som gjort att andra polisområden fått hantera fler mord än vanligt. Samtidigt vill han inte riktigt andas ut för Malmös vidkommande. Att det inträffat tre mord på kort tid är en av anledningarna. Liksom att ett par av dåden misstänks vara resultatet av nya stridigheter mellan kriminella.

- Det här handlar ofta om lokala förmågor som på olika sätt strider om olika områden, narkotika, makt, pengar och det är väldigt svårt att ha en uppfattning om det kommer förändras, minska eller öka. Vi kan konstatera att det har varit betydligt lugnare de senaste tolv månaderna, om det sedan fortsätter det vet jag inte.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista