Marie-Louise Strömberg, sjuksköterska:
Marie-Louise Strömberg, sjuksköterska: Foto: Petra Haupt/Sveriges Radio
Skåne

Flera förklaringar till rekordnota för hyrsjuksköterskor

Sjuksköterska: "Erbjöds 800 kronor mer än en nyutbildad"
4:38 min

Glesare helgjobb och fler öppna vårdplatser bidrog enligt förvaltningsledningen till att kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor ökade med 157 procent i Skånes universitetssjukvård förra året jämfört med året före.

Skånes universitetssjukhus lade nästan lika mycket pengar på inhyrda sjuksköterskor som läkare förra året. Sjuksköterskorna kostade 63 miljoner kronor och läkarna 65 miljoner.

– Vi har ett stort behov av att kunna hålla så många vårdplatser öppna som möjligt. Sedan behöver vi också mer personal för att kunna bemanna, för att vi har ändrat schema och helgtjänstgöring. Vi gick under 2015 över till tjänstgöring två av fem helger istället för varannan helg för att vara mer attraktiva för våra medarbetare, säger Gudrun Berggren, HR-chef på Skånes universitetssjukvård.

Men trots att kostnaderna för sjuksköterskor från bemanningsbolag alltså mer än fördubblades på Skånes universitetssjukhus förra året hade sjukhuset ändå stora svårigheter att hålla alla vårdplatser öppna. Enligt Gudrun Berggren beror det på en generell brist på sjuksköterskor i landet, och hon tror inte att det handlar om att sjuksköterskor väljer bort SUS.

– Vi ser att vi har ganska enkelt att rekrytera, och just nu har vi en positiv trend i att rekrytera sjuksköterskor. Men dels är det en större rörlighet i den här generationen och det finns mycket att välja på, och på vissa ställen finns det bemanningspersonal och man upplever en otrygghet om man är ny i sin roll. Man väljer kanske att stanna i ett, två år och sedan prövar man något annat, säger hon.

En som valt bort anställning är sjuksköterskan Marie-Louise Strömberg, som tidigare jobbat både på SUS och CSK i Kristianstad. De senaste åren har hon i stället valt att jobba via olika bemanningsföretag och som timanställd hos kommuner.

– Naturligtvis är dålig lön för ett tufft och ansvarsfullt arbete en orsak till att jag lämnade landstinget. När jag sökte ett jobb i somras erbjöds jag 800 kronor mer än vad en nyutbildad specialistsjuksköterska får, och jag har jobbar i 14 år, jag har erfarenhet och många tilläggsutbildningar. Då sa jag tack för mig. Jag har en självrespekt, och det är också en protest, säger hon.

Lönen är bara en faktor. Marie-Louise Strömberg beskriver hur stress, schemat med treskift och en känsla av att inte kunna ta hand om patienterna på ett värdigt sätt, gjorde jobbet ohälsosamt. Hon minns när hon på grund av vårdplatsbrist tvingades väcka en 85-årig man sent på kvällen för att han skulle flyttas till lasarettet i Landskrona.

– Jag satte mig på sängkanten och bad om ursäkt och sa att jag inte stod för det här. Jag tog hans hand, och tårarna rann på oss bägge två. Jag ser in i ett par ögon och ska göra en omoralisk handling. Det tär, och den gången vet jag att jag gick hem och tänkte att, nej, jag kan inte stå för det här, säger Marie-Louise Strömberg.

Vad skulle du säga att bristen på sjuksköterskor för med sig för problem för verksamheten?

– Det tullas på patientsäkerheten, och den sjuke blir lidande. De får som är kvar får jobba mer och blir utslitna.

Ser du att sjuksköterskor som väljer att jobba på bemanningsföretag har något slags ansvar för situationen?

– Nej, absolut inte. Det är arbetsgivarens ansvar helt och hållet.

På Skånes universitetssjukhus håller man med om att bristen på sjuksköterskor och den stora inhyrningen är ett problem. Bättre introduktion, bättre möjligheter till vidareutbildning och andra personalkategorier som avlastar sjuksköterskorna ska nu göra jobbet mer attraktivt. Ett internt bemanningsbolag finns också för att locka dem som vill jobba mer flexibelt.

– Det finns medarbetare som har jobbat på det viset under många år, och det finns också många externa bemanningsföretagssjuksköterskor som är nyfikna på att komma tillbaka för att man får tryggheten inom organisationen, men man erbjuds fortfarande att arbeta flexibelt, säger Helen Hansson, chef för område bemanning på SUS.

Sjuksköterskan Marie-Louise Strömberg funderar nu på att jobba på Skånes universitetssjukhus några veckor i sommar - fast via ett externt bemanningsbolag.

– Jag tycker ju att det är väldigt roligt att jobba på blocket i Lund och på SUS. Man känner människor, och jag tycker att det är jätteroligt att vara i akutsjukvården. Då har jag blivit erbjuden 39 300 kronor, och det är 10 000-11 000 kronor mer än vad jag blev erbjuden i juli, säger hon.


 

 


 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".