Ingeborg Albrecht-Svensson
Ingeborg Albrecht-Svensson. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Ystad

Högläsning – en skön konst

3:56 min

Ett femtiotal frivilliga högläsare och läsombud inom vård och omsorg har samlats i Ystad idag. De läser högt för andra som av olika anledningar inte själva kan läsa, till exempel på grund av demenssjukdom.

Ingeborg Albrecht-Svensson i Ystad har under många år varit engagerad i frågan om högläsning. Det började med hon läste och sjöng för sin egen mamma som blivit dement, berättar hon.

– Och det kändes lite fånigt att sitta därinne i rummet och göra det, så vi flyttade ut i allrummet som fanns på avdelningen, och det blev en höjdare, säger Ingeborg Albrecht-Svensson.

– Sedan har jag bara fortsatt, skaffat mig erfarenhet och också genom olika medborgarförslag bidragit till utbildningen av nya läsombud, säger hon.

Det kan vara lite knepigt att veta vilka böcker man ska välja, men man får prova sig fram, säger Ingeborg Albrecht-Svensson. Men det är vuxenböcker hon väljer.

– Böcker för vuxna, och det finns det gott om i lättlästbranschen, säger hon.

Det är läsombud och högläsare från södra och sydöstra Skåne som samlats i Ystad idag för att utbyta erfarenheter. En av dem som kommit från Söderslättsområdet för att dela med sig av tips, är Alva Johnsson. Hon berättar bland annat hur hon brukar inleda lässtunderna och att hon gärna läser på bygdemål

– Då känner de igen sig. En av damerna, hon sa att det är precis som om man står hemma i köket, som när man var glytt hos mor.

Malin Josefsson på studieförbundet Vuxenskolan jobbar med utbildning för högläsare bland kommunerna på Söderslätt.

– Den utbildningen går mycket ut på att man pratar om bemötande, just för att man ska känna sig lite säker i sin roll. Sedan pratar vi också om lättlästa böcker och hur man ska ordna en bra lässtund, så att man har lite med sig. Man har ju en kontaktperson på boendet som hjälper en också, för de känner ju sina pensionärer, säger hon.

På plats i Ystad är även Catharina Kåberg, som jobbar med läsombud och högläsning på Myndigheten för tillgängliga medier. Högläsning för människor som, till exempel på grund av demenssjukdom, inte längre kan läsa, är viktigt av flera anledningar, tycker hon.

– Att få fortsätta ta del av berättelser, nyheter och information, att någon förmedlare går in, för det är ju just vad läsombuden och högläsarna är. De bjuder också in till samvaro, texten väcker samtal, det öppnas plötsligt dörrar till minnet, det blir stimulans som är så viktigt när man får demenssjukdom, för det hjälper till att hålla det som är friskt levande, så länge som möjligt, säger hon.


 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista