Kommunstyrelsens ordförande i Höganäs Peter Kovacs.
Kommunstyrelsens ordförande i Höganäs Peter Kovacs. Foto Anna Hanspers/Sveriges Radio
Höganäs

Höganäs ska bli bäst på integration

2:41 min

På kort tid har antalet ensamkommande ungdomar femdubblats i Höganäs kommun och snart etableras det sjätte boendet sedan i höstas.

När kommunen fick nära 18 extramiljoner av staten i december bestämde man sig för att använda alla pengar till att underlätta integrationen av de många nya invånarna.

– Vi har satt ambitionen att vi ska bli bäst i Sverige på att integrera de här nya invånarna, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Kovács (M).

Integrationen av alla de människor som kom till landet i höstas är bland de största utmaningarna någonsin för Höganäs och Sverige, menar Peter Kovacs. Lyckas man så kan de nya invånarna bli en resurs i framtiden. Det är därför det är så viktigt att lyckas, säger han vidare.

Den satsning som Höganäs kommun nu sjösätter finansieras via de så kallade "flyktingmiljarderna" som regeringen i december 2015 beslutade att fördela till kommuner och landsting. Höganäs fick nästan 18 miljoner kronor för sin flyktinginsats. Pengarna ska gå till projekt som tros främja integration.

– Pengarna blev lite lök på laxen och då sa vi: de ska hjälpa oss att bli bra på integration.

Kommunstyrelsen fördelar och beviljar åtta miljoner per år under 2016 och 2017.

– Kommunens egna verksamheter kan söka pengar, liksom ideella föreningar och kyrkliga samfund, säger Peter Kovács.

Tilltron till den ideella sektorn är stor.

– Vi räknar med att pengar "växlas upp" på grund av det sätts in ideella insatser, kopplade till pengarna.

Magnus Thene, som nyligen tillträdde som integrationskoordinator, säger att kommunen måste ta tillvara på de krafter som finns i Höganäs.

– Man har inte hunnit ta hand om det engagemang som mönstrades upp från ideellt håll och samhället under hösten. Där behöver vi göra en ny satsning och sträcka ut handen på ett strukturerat sätt.

Peter Kovacs (M) tror att föreningslivet är bästa arenan för integration.

– Det är en väldigt bra integrationskanal. Där blir en naturligt blandning och där kan man snappa upp språket och den sociala koden i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista