Fredrik Önnevall
Arkivbild. Foto: Emil Langvad/TT, Carl-Johan Söder/SVT
Skåne

SVT-journalist misstänks för människosmuggling

1:42 min

Förundersökning har nu inletts mot skånska SVT-journalisten Fredrik Önnevall, som hjälpte en 15-årig syrisk pojke till Sverige, något som skildrades i SVT:s program Fosterland.

I programmet fick tittarna följa hur tv-teamet hjälpte en 15-årig syrisk pojke på flykt, från Grekland till Sverige. Efter att det hade sänts, polisanmäldes Fredrik Önnevall av två privatpersoner.

Men han anser inte att han begått något brott.

– Jag vet varför vi gjorde det. När det var ett barn som befann sig i en nödsituation och vädjade om min hjälp så kände jag att det var det jag behövde göra, säger Fredrik Önnevall. 

Sedan polisen granskat programmet har åklagaren Johan Larsson i Malmö beslutat att inleda en förundersökning om misstänkt människosmuggling. Fredrik Önnevall ska förhöras och har fått en offentlig försvarare. Det är inte uteslutet att fler personer kan bli misstänkta för brott.

– Hela händelsen utreds, det vill säga att de personer som har framträtt i samband med händelsen i det här programmet utreds för eventuell misstanke om brott, säger Johan Larsson. 

Fredrik Önnevall riskerar upp till tre månaders fängelse om han åtalas och fälls. Att tv-teamet aldrig tog betalt och agerade av humanitära skäl kan dock leda till ett sänkt straff.

År 2009 mildrade Högsta domstolen straffet till böter för en man som fälldes för människosmuggling. Men han hade hjälpt en nära släkting.

– Och i det här fallet är det såvitt jag känner till inte ett nära släktskap, säger Johan Larsson. 

Pojken som tv-teamet hjälpte har hunnit fylla 16 år. Enligt Fredrik Önnevall har han det bra i dag.

– Han går i gymnasiet. Han talar väldigt bra svenska nu och börjar skapa sig ett normalt liv som en 16-åring har.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista