Ahmad Serhan och Dima AlKawajh, ingenjörer på speeddating.
Ahmad Serhan och Dima AlKawajh, ingenjörer på speeddating. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Malmö

Speeddating ska hjälpa nyanlända ingenjörer

4:24 min

Idag stod arbetssökande nyanlända ingenjörer i kö till den speeddating som bland annat Sveriges byggindustrier och Arbetsförmedlingen arrangerar.

Ahmad Serhan är ingenjör och studerar ledarskap på Malmö högskola och blir färdig med sitt program om tre månader och har fått rådet av Arbetsförmedlingen att komma hit för att träffa arbetsgivare inom bygg och konstruktion.

– Jag tror att det är en bra chans för mig. Jag har träffat personal från PEAB och en byggmästare och lämnat mitt CV, och berättat vad jag jobbat med i Libanon och vad jag gör på högskolan. Jag hoppas att kunna skriva min uppsats tillsammans med dem, säger Ahmad Serhan.

Dima AlKawajh från Syrien tycker att speeddatingen ger henne en bra chans att få kontakt med flera företag och lämna sitt CV och söka jobb eller praktik.

– Det är inte så lätt att få jobb, man behöver jobba på det. Jag vill jobba med systemprogram liknande det jobb jag hade i Syrien. Vi jobbade annorlunda i Syrien, men på praktik kan jag lära hur det fungerar här, säger Dima AlKawajh.

Att lära sig svenska och integrera sig är viktigt, tycker Ahmed Serhan. Och ett första steg är att validera sina betyg, vilket kan ta mellan nio och arton månader.


 


 


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista