Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Skåne

Mmm...mjölmask!

Publicerat fredag 18 mars 2016 kl 11.44
"Det smakade som flingor"
(3:03 min)
Mjölmask och syrsa kan vara vår kommande mat. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Livsmedelsakademins Amanda Magnusson visar upp mumsiga mjölmaskar och syrsor. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
2 av 2
Amanda Magnusson visar upp mumsiga mjölmaskar och syrsor. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio Malmö.

Om vi ska äta mindre kött behöver vi få i oss protein på andra sätt. Och då kan mjölmaskar och syrsor passa.

Livsmedelsakademins Amanda Magnusson lät programledare Anton Kalm provsmaka på läckerheterna.

– Mjölmaskarna är frystorkade, och sedan har jag rostat dem i lite olja och haft salt på. Jag tycker de smakar lite grann som grissvålar, förklarade hon. 

Anton Kalm var inte helt övertygad när han tog godsakerna i sin hand, men blev positivt överraskad.

– Jaa...det smakade som flingor, sa han.

Mjölmaskarna kan man odla själv hemma för att på det sättet kunna täcka hela sitt dagsbehov av protein.

Även syrsan fick godkänt.

– Smakade helt ok faktiskt. Men man måste vänja sig vid att ta i dem och stoppa dem i munnen.

Och även om det kanske går trögt med att få européerna att pröva den här födan finns det många andra ställen i världen där man äter insekter som en del av den vardagliga kosten, påminner Amanda Magnusson.

Att mala ned maskarna till mjöl är ett sätt att göra kosten lite mer lättsmält.

– Det är kanske det lättaste sättet, då ser man ju inte de här små benen.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".