Mjölmask och syrsa kan vara vår kommande mat. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
1 av 2
Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Livsmedelsakademins Amanda Magnusson visar upp mumsiga mjölmaskar och syrsor. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
2 av 2
Amanda Magnusson visar upp mumsiga mjölmaskar och syrsor. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio Malmö.
Skåne

Mmm...mjölmask!

3:03 min

Om vi ska äta mindre kött behöver vi få i oss protein på andra sätt. Och då kan mjölmaskar och syrsor passa.

Livsmedelsakademins Amanda Magnusson lät programledare Anton Kalm provsmaka på läckerheterna.

– Mjölmaskarna är frystorkade, och sedan har jag rostat dem i lite olja och haft salt på. Jag tycker de smakar lite grann som grissvålar, förklarade hon. 

Anton Kalm var inte helt övertygad när han tog godsakerna i sin hand, men blev positivt överraskad.

– Jaa...det smakade som flingor, sa han.

Mjölmaskarna kan man odla själv hemma för att på det sättet kunna täcka hela sitt dagsbehov av protein.

Även syrsan fick godkänt.

– Smakade helt ok faktiskt. Men man måste vänja sig vid att ta i dem och stoppa dem i munnen.

Och även om det kanske går trögt med att få européerna att pröva den här födan finns det många andra ställen i världen där man äter insekter som en del av den vardagliga kosten, påminner Amanda Magnusson.

Att mala ned maskarna till mjöl är ett sätt att göra kosten lite mer lättsmält.

– Det är kanske det lättaste sättet, då ser man ju inte de här små benen.



Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista