Sakaria Khashan
Sakarias Khashans målsättning är att ha fått en praktikplats efter dagens möte. Foto: Andreas Örwall Lovén/Sveriges Radio
Helsingborg

Nyanlända lärare lockas till skolan

4:00 min

Skolföretaget Academedia kommer att ta emot ett hundra nyanlända med lärarkvalifikationer som praktikanter i sina skolor. I Helsingborg bjöd man i dag in för att försöka matcha skolor och sökande personer.

I Helsingborg driver Academedia fyra skolor.

Eva Nevtelen, sektionschef på Arbetsförmedlingen, berättar att de kallat runt 20 arbetssökande till jobbmingel.

– Det är lärare som är inskrivna på Arbetsförmedlingen, som har vistats olika lång tid i Sverige och som siktar på att jobba som lärare, säger Eva Nevtelen.

Hur bedömer du att chansen är att få jobb efter praktiken?

– Det beror väldigt mycket på hur långt man kommit i språkkunskaper och att validera sin utbildning.

Nayef Osman är biträdande rektor på It-gymnasiet i Helsingborg. Han tror inte att bristande svenskkunskaper hos de nyanlända lärarna blir ett problem på hans skola.

– I vissa ämnen tror vi inte att det är ett problem. Vi försöker hitta lärare inom webbutveckling och programmering. Det är ett eget språk, om man säger så, och där behöver man inte så mycket svenska utan engelska fungerar lika bra. Och dagens ungdomar är väldigt bra på engelska.

Det är inte bara lärare utan även ingenjörer som lockats till mötet i dag. Det kanske snarare är den typen av bakgrund du vill att de ska ha, med tanke på vilken skola du kommer ifrån?

– Ja, precis. Vi tar jättegärna emot data- och elingenjörer.

Sakaria Khashan, en 23-årig palestinier som kommit till Sverige från Libyen, var inför mötet med skolorna ganska hoppfull. Han berättar att han inte arbetat som lärare ännu men studerat för att bli lärare. Hans huvudämne är engelsk litteratur.

Sakaria Khashan kom till Sverige för ett och ett halvt år sedan men har bara studerat svenska i fyra månader. Han är ändå inte orolig för att språket ska bli ett problem.

– Nej, det tror jag inte. Jag pratar bra svenska, även om det inte blir korrekt alltid.

Sakarias Khashans målsättning är att ha fått en praktikplats efter dagens möte.

– Ja, jag hoppas det. Jag är alltid optimistisk. 

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista