Sydsvenskans sajt fungerar igen.
Sydsvenskans sajt fungerar igen. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio

Sydsvenskan och HD utsatta för misstänkt IT-attack

0:50 min

Flera av de stora svenska medierna utsattes sent igår kväll för vad som ser ut som en samordnad IT-attack. Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad bland de drabbade.

- Sydsvenskan påverkades väldigt mycket, precis som de andra sajterna, vi hade problem att jobba själva i våra tekniska system, det var stora problem att komma in till sajterna också, alltså läsarna kunde inte nå oss, säger hon.

- Sedan varierade det lite under kvällen, men sammanlagt under ett par timmar hade vi väldigt stora problem, säger Pia Rehnquist.

Enligt TT var det Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Dagens Industri, Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad som under kvällen var mer eller mindre oåtkomliga.

Enligt Sveriges Radio var det på fredagskvällen ännu inte definitivt bekräftat att det rörde sig om en IT-attack mot de aktuella medierna, men eftersom det är så många medier som drabbats så har polisen inlett en brottsutredning.

- Det är oerhört allvarligt att man lyckas slå ut medier på det här sättet, det var Sydsvenskan och HD då som jag själv har bra koll på, men utöver det var det de största nyhetssajterna i Sverige som samtidigt låg nere, och det är riktigt allvarligt tycker jag, säger Pia Rehnquist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista