Nedblåsta träd efter stormen Gorm, på Nävlinge
Såhär kunde det se ut efter stormen Gorm, nedblåsta träd på Nävlinge. Foto: Dajana Kovacevic/Sveriges Radio

Höstens strömlösa får nu ersättning

1:02 min

Nu har E.ON börjat betala ut ersättning till de kunder som blivit strömlösa efter höstens stormar. Elbolagen har sex månader på sig att betala ut ersättning till sina kunder, efter det att de fått kännedom om strömavbrottet.

När stormen Gorm drog fram i höstas var Göte och Gunvor Pålsson utanför Hästveda strömlösa i mer än 12 timmar. Det gör att de enligt ellagen har rätt till ersättning om minst 900 kronor. Har man varit strömlös i 24 timmar har man rätt till minst 1800 kronor, säger Johan Aspegren som är informationschef på EON.

E.ON, som säljer el till större delen av de som i höstas blev strömlösa, kommer att ersätta alla kunder som var utan el längre än 12 timmar. Men elbolagen kan också välja att jämka timmar om de anser sig ha varit förhindrade att skicka ut reparatörer under stormen på grund av till exempel fara för nedfallande träd.

Göte och Gunvor Pålsson får sin el från Brittedal, som ännu inte har börjat hantera sina ärenden än. Men de meddelar att de kommer att jämka ersättningarna till sina kunder.

Men just Göte och Gunvor Pålsson verkar inte bry sig nämnvärt om någon ersättning.

– Vi har inte funderat så mycket, det är inget som vi har haft i tankarna eller brytt oss om, säger Gunvor Pålsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista