Navid Modiri och Tobias Swahn är samtalsaktivister.
Foto: Jenny Cederbom/Sveriges Radio Malmo
Skåne

De vill lära elever att samtala om invandring

"En förtryckare är någon som vi har bett hålla käften"
9:38 min

De är en före detta flykting och en före detta nazist. De kallar sig samtalsaktivister och i april beger sig Navid Modiri och Tobias Swahn ut på en skolturné i Skåne för att föreläsa om tolerans och medmänsklighet.

Det var strax efter förra valet som Tobias Swahns flöde i sociala medier fylldes av kommentarer om hur det kunde gå så bra för Sverigedemokraterna. Han bestämde sig för att skriva ett inlägg om vad samhället gjort för att gynna partiet så mycket.

Inlägget sågs bland annat av Navid Modiri som kom till Sverige från Iran som tvååring. Han bjöd Tobias på lunch en dag och tillsammans jobbar de nu för att lära ut andra sätt att samtala på och utbilda unga människor i att tala, lyssna och skapa rum där olikheter kan rymmas.

– Vi har lärt oss att lyssna efter möjligheter att slå ner personens argumentation och att visa personen att den har fel och vi har rätt. Så om jag inte går in aktivt och tänker på hur jag pratar med andra människor så kommer jag inte att lyssna och det är det som samtalsaktivismen handlar om – att tänka på hur man pratar med och lyssnar på andra människor, säger Navid Modiri och fortsätter:

– Det är väldigt tydligt att det finns ett behov av ett tryggt rum där du kan provprata och få lov att ta plats och prata till punkt utan att vara rädd för att en annan människa ska trycka ner dig, döma dig eller rätta dig. Jag tror att tryggheten är väldigt viktig.

Redan som sextonåring började Tobias Swahn engagera sig i extremhögern och han lade mycket fokus på att rekrytera unga.

– Den absolut största och bästa grunden för att rekrytera människor är den antirasistiska rörelsen. I regel så förenas vi inte utifrån positiva värden utan efter vilka vi hatar och det är lätt att få många människor att känna ett stort förakt för antirasistiska rörelser för många känner sig i regel svikna och utpekade av den typen av rörelser, säger han.

Den fjärde april ger sig de två ut till skånska skolor för att föreläsa. Bland annat får högstadie- och gymnasieskolor i Malmö, Trelleborg och Vellinge besök av samtalsaktivisterna. Där kommer de att prata om integration, invandring, flyktingar - alla ganska heta potatisar idag.

– Jag personligen hoppas att det ska leda till ett betydligt mer öppet samhälle. Mycket av mitt engagemang handlar om att göra samhället mer fritt från rasism och olika sorters förtryck. En förtryckare är ofta någon som vi har bett hålla käften alldeles för många gånger, som är rädd och frustrerad, och vi har inte erbjudit våra lösningar på den personens problem utan bara bett personen att hålla käften, säger Tobias Swahn.

– I våra samtal försöker vi skala bort alla förväntningar som ställs på oss. Anledningen till att vi går in i så aggressiva lägen när vi pratar med varandra är ju för att vi bygger upp någon slags styrka för att möta ett motstånd. Försvinner det motståndet och det inte är någon som kommer att angripa dig så kommer man att vara friare att säga vad man känner och man kommer även att vara mer öppen för att få sina åsikter motsagda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".