Tangentbord, dator. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Specialutbildade barnförhörsledare blir tvungna att skriva ut sina egna förhör. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Attack visar: samhällsfunktioner i farozonen

4:16 min

I helgen attackerades flera stora tidningars sajter. Något som visar att fler samhällsfunktioner som kan vara sårbara för liknande IT-attacker.

– Just den här typen av överbeslastningsattak är inte särskillt svåra att göra. Vi har tidigare sett att ett antal tonåringar har beställt attacker mot kommuner och släckt ner dem, så att det är inte speciellt svårt, säger Richard Oehme, verksamhetschef för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB (myndigheten för samhällsskydd och och beredskap).

Hur den här attacken gick till kan Richard Oehme förklara.
– Man har ett robbotnät som finns på internet. Det ger sig på oskyddade datorer som blir hackade. Då får man tillgång till de datorerna. När man samlat på sig tiotusentals datorer skickar man sedan ett komando att de datorerna ska skicka trafik mot en webbsida. När den trafiken kommer in blir sidan överbelsatad. Då kan den inte finnas kvar uppe och går ner och då kan ingen annan använda den här sidan, säger Richard Oehme.

För att kunna göra en sådan här attack behöver man inte vara en skicklig hackerenligt Richard Oehme.

– Man behöver inte ens vara en hacker, man kan idag hyra den här tjänsten på nätet. Det är lätt att göra om du har de här intentionerna.

Vad kan drabbas? av liknande attacker?

– Ja, i princip allt som är uppkopplat och inte har ett bra skydd. 2012 blev ett företag drabbade som påverkade ett 40 tal myndigheter, företag, banker och bilprovningen och så vidare. Då kan inte medborgarna komma fram till de tjänster som behövs. Vi är ju helt beroende av infomationsteknologin och då måste man ju komma åt de tjänsterna, säger Richard Oehme.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista