Svårt sjuke Rolf får daglig hjälp av hemtjänsten men de får inte hjälpa honom att lägga in en pinne i brasan för att värma upp huset. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Rolf får daglig hjälp av hemtjänsten men de får inte hjälpa honom med kaminen. Foto: Evelina Olsson/Sveriges Radio
Bjuv

Får ingen hjälp att peta in en pinne i brasan

3:48 min

Svårt sjuke Rolf får daglig hjälp av hemtjänsten i Bjuv. Hans hus är gammalt och har mycket drag men hemtjänsten får inte hjälpa Rolf med att lägga in en pinne i kaminen och på så sätt värma upp bostaden.

– Jag kan ju inte göra det själv, jag har en gammal hjärnskada och vänsterhanden vill ju inte alls, säger Rolf som sitter bara någon meter från kaminen.

Ärendet avgjordes nyligen i Förvaltningsrätten som går på kommunens linje. Rätten tycker att Rolf får nöja sig med den extra värmekällan i form av ett burrande oljeelement som han har intill sig. Rätten ifrågasätter inte att Rolf, som på grund av sitt hälsotillstånd, upplever sin bostad som kall under vissa delar av året, men tillägger att det saknas utredning om hur kallt han egentligen har det.

14 grader inomhus

Enligt Rolf är det inte ovanligt att temperaturen i det gamla huset sjunker till 14 grader, det har han kontrollerat med en egen mätare. Det lilla oljeelementet hjälper visserligen lite men det räcker knappt för att värma upp resten av huset.

– Toaletten är det omänskligt att vara inne på, det är jättekallt, säger han.

Rolf tycker att kommunens beslut är löjligt.

– Både jag och hemtjänsten tycker att det är jättekonstigt, de tycker själva att det är en sådant litet extrajobb att stoppa in pinnen i kaminen när de ändå är här.

Virar in sig i filtar

Han kommer att överklaga ärendet vidare till kammarrätten. Fram till dess får han nöja sig med sina filtar och sitt oljeelement under tiden hans hustru är på jobbet och inte kan fylla på kaminen.

– Nu blir det kanske att hon går ner i arbetstid för att hjälpa mig.

Cathrine Eriksson är förvaltningschef på vård och omsorg i Bjuvs kommun. Hon kan inte kommentera det enskilda ärendet men säger att det som gäller är att alla hjälpinsatser, stora som små, prövas utifrån vad man anser är skälig levnadsstandard.

– Det som frågan handlar om är att kommunen måste pröva och utreda precis den insats som man har ansökt om.

Även om insatsen är väldigt liten?
– Om man ansöker om en specifik insats så måste vi pröva det utifrån skälig levnadsnivå. Det kan verka småaktigt, men det är den gången som är i all myndighetsutövning, säger Cathrine Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista