Lakritspipor
Foto: JESSICA GOW / TT
Kalle och tankefabriken

Är låtsasfaror lika farliga som riktiga faror?

6:36 min

Idag ställer sig Kalle Lind frågande till förbud och framförallt förbud av sådant som kanske egentligen inte är så farligt. Som lakritspipor och leksaksvapen.

Idag ska jag prata om vår folkhälsominister. Han heter Gabriel Wikström och är lite äldre än mina barn. Han är nyss fyllda 31. Han är inte bara folkhälsominister, han är också sjukvårds- och idrottsminister. Lite sådär det-som-blev-över-minister. Pyttipanneminister. Slasktrattsminister.

Och han är alltså 31 år gammal. De är ju så unga i regeringen. Häromdagen kallade Stefan Löfven inrikesminister Anders Ygeman för ”en av våra mest erfarna ministrar”. Han har suttit som minister sen oktober 2014. Gabriel Wikström har suttit lika länge. Det innebär att en 31-åring med ett och ett halvt års erfarenhet är en av våra mest erfarna ministrar.

Gabriel Wikström är motståndare till rökning. Det kan man få vara. Det kan sticka i ögonen när mamma och pappa röker vid köksbordet. Man kan börja hosta när mamma och pappa har tagit med en utomlands och man går på en rökig restaurang. Till exempel.

Och det har säkert gjort sitt till för folkhälsan att man har förbjudit rökning i offentliga lokaler och på krogar och på andra ställen där man utsätts för andra människors rökning. Det finns ett och annat bevis för att rökning – aktiv och passiv – varit förödande för folkhälsan.

Men Gabriel Wikström är inte bara motståndare till rökning. Han är också motståndare till låtsasrökning. Till exempel vill han att det ska vara förbjudet att nyttja såna här e-cigaretter, både med och utan nikotin, på flera allmänna platser.

Och där kan man kanske diskutera om det är lika förödande för folkhälsan. Jag vet inte hur många dokumenterade fall av lungefysem som kommer från låtsasrökning. Kanske finns de. Jag har inte gått igenom statistiken lika noga som jag förutsätter att Gabriel Wikström har. Hur han nu har hunnit det mellan all läxläsning.

Det här bygger vidare på en gammal intressant svensk tradition att vara lika mycket emot låtsasfaran som själva faran. Vi har redan sen länge förbud mot chokladcigaretter och lakritspipor. Jag tror att godissnus är förbjudet, eller är på väg att förbjudas.

På åttiotalet fördes en heroisk kamp mot våldet – dels det riktiga våldet, det som skadade människor på gator och torg, och dels låtsasvåldet, det som fanns på video. Det betraktades som precis lika farligt och det fanns många som la ner lika mycket energi på att få bort våldsamma videofilmer från hyllorna som att få människor att faktiskt sluta slå varandra i huvet.

Man kan förstås diskutera om videovåld är lika farligt som vanligt våld. Den som utsatts för vanligt våld kan få skador över hela kroppen, blodsutgjutelse, frakturer, rentav död. Den som utsatts för videovåld brukar klara sig ganska helskinnad. Oftast. Det är säkert så att videovåld har lett till en och annan mardröm och en och annan skev verklighetsbild, men överlag är det ofarligare att se någon annan få en låtsassmäll än att själv få en riktig smäll.

Leksaksvapen har vi också förbjudit. 1979 förbjöds alla krigsleksaker som såg ut som vapen tillverkade efter 1914. Leksaksvarianter av riddarsvärd och piratpickadollor var okej – replikor av kulsprutor och stridsvagnar och annat som använts från första världskriget och framåt var förbjudet. Det kom leksakshandlarna överens om tillsammans med konsumentverket och lekmiljörådet. Det fanns ett sånt.

Det var alltså förbjudet för små barn att leka krig. Det var fortfarande allmän värnplikt på den tiden. Så lite större barn fick leka krig.

Så det finns en lång tradition av kamp mot låtsasfara i Sverige. När Gabriel Wikström vill förbjuda olika saker som påminner om rökning så har han många föregångare. Och jag har inga synpunkter på det här. Jag undrar bara exakt var han vill dra gränserna. Kan man fortfarande suga på en penna på allmän plats eller är det också ett sätt att normalisera rökning? Jag tycker frågan ska få ställas. Får man äta grissini? Får man äta en krokofant eller påminner det Gabriel Wikström om en cigarr?

Jag tycker absolut inte att det är en mänsklig rättighet att få röka exakt hela tiden. Jag är jätteglad om man inte får röka på dagis och sjukhus. Men jag tror att om man nu vill få bukt med ett problem så tror jag överlag att det är bättre att bekämpa problemet än låtsasproblemet.

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista