Rök över Bryssels flygplats. Foto: Daniela Schwarzer/TT.
Rök över Bryssels flygplats. Foto: Daniela Schwarzer/TT.
Belgien

Dödssiffran stiger till 34 i Brysselattacker

Sänds kl. 01.45 - 01.45

Två explosioner har ägt rum på flygplatsen Zavantem i Bryssel. En timme senare exploderade det även vid metrostationen Maalbaek. Enligt myndigheterna finns flera döda och skadade. Belgien höjer terrorhotsnivån till högsta möjliga.

Orsaken av explosionerna är inte känd. Belgiska medier rapporterar om rop på arabiska och skottlossning strax före explosionerna. Public service TV VRT säger att det handlar om en självmordsattack. 

Uppgifter om antalet döda varierar mellan fem och femton personer. Informationen har ännu inte bekräftats.

Den belgiska regeringen har bekräftat att det finns döda, men kan inte säga hur många. En belgisk polis säger till nyhetsbyrån AP att åtminstone en person har dödats, kanske flera till. Enligt sjukhuskällor ska upp till 10 människor ha dödats och 30 skadats.

Flygplatsen har spärrats av helt, både tåg- och flygtrafiken dit har stoppats. Även centralstationen evakueras. Alla tunnelbanestationer skall stängas. Bryssel-regionen har dragit igång katastrofåtgärder.

– Katastrofplanen har aktiverats. Vi har information om att flera explosioner inträffade, men ingenting är bekräftat. Flygplatsen är stängd, säger den regionale regeringschefen Rudi Vervoort till tv-kanalen

Enligt UD finns det inga uppgifter om svenska offer ännu. Terrorhotsnivån i Sverige höjs inte från nuvarande tre på en femgradig skala, uppger Säpo för Ekot.

Bilder på sociala medier visar hur folk flyr ut ur byggnaden, som det stiger rök i från och glasrutor är urblåsta. Minst en av explosionerna tros ha skett vid incheckningsdisken.

Svenska Dagbladets reporter Therese Küchler var på flygplatsen och berättar för P1-morgon:

– Först var det en liten explosion och sedan följde en större. Den kännde jag i hela kroppen. Alla blev rädda förstås. Jag sprang och gömde mig bakom en disk.

Hon visste inte om attacken kom utifrån eller om det skulle bli fler explosioner och hon kände stor oro.

Efter har tagit skydd såg Teresa Küchler att hela terminalen var så gott som tom. Folk låg och gömde sig eller hade sprungit iväg. 

– Det var rök, väldigt mycket rök. Många fattade inte vart de skulle springa och lagt sig ner.

Hon såg flera ambulanser anlända. Explosionen var i den bortre delen av terminalen.  Med de andra personer blev hon till slut evakuerad från terminalen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista