Carl-Albert Hjelmborn, chef för Region Skånes EU-kontor.
Foto: Region Skåne
Bryssel

Region Skåne i Bryssel: "Vi stannar på kontoret"

4:03 min

Region Skånes EU-kontor ligger intill tunnelbanestationen Trône i närheten av EU-kommissionen, svenska EU-representationen och Europaparlamentet i Bryssel. De anställda befinner sig fortfarande på kontoret eftersom det inte är säkert att bege sig ut på gatorna.

Carl Albert Hjelmborn är chef för Regionskånes EU-kontor.

– Just nu gör vi nog vad många andra gör, vi följer vad som händer i sociala medier och nyhetsbevakningen på olika sätt och försöker få en uppfattning om läget. För tillfället har vi sagt att vi stannar på kontoret och ger oss inte ut på stan innan vi vet vad det är för skeende eller hur länge det kan pågå.

Vilka order har ni från kommissionen?

– Kommissionen ger inte ut några order. De budskap som har kommit är från belgiska myndigheter och där har man bara sagt att man omedelbart höjer risknivån till den högsta, vilket är samma som det var efter dåden i Paris, och då är bedömningen att det finns ett omedelbart och direkt hot och det är ju uppenbart för alla.

Vad innebär det?

– I praktiken att man stänger skolor, offentliga lokaler, metron är avstängd så det är ju ganska lamslaget just nu. Vi hör poliser och ambulanser storma förbi utanför vårt kontor här hela tiden. Det är inte läge att göra så mycket annat nu än att bara följa utvecklingen, hålla sig på plats och se till att nära och kära inte är ute och rör sig.

Hur är stämningen?

– Ganska samlad men det är ju obehagligt. Tunnelbanestationen Maalbeek, där det också har skett en explosion, ligger mindre än en kilometer härifrån. Vi har själva en tunnelbanestation här intill, vi ser EU-parlamentet när vi tittar ut från fönsterna så vi är ju mitt i stan.

Hur känns det?

– Man vet ju inte vad som ska hända nu, det är olika uppgifter som kommer och det känns säkrast att hålla sig inne på kontoret men vi kommer att stänga kontoret så fort vi anser att det är säkert att ta sig härifrån. Det får vi avgöra med hjälp av de svenska myndigheterna här på plats.

Var de här dåden väntade?

– Både ja och nej, jag kan inte ljuga och säga att det var väntat. Efter attackerna i Paris har jag tänkt på det här att man troligtvis har en gruppering med potentiella attentatsmän här i Bryssel men att attackerna sker i Paris det är på något sätt talande. Bryssel hade varit enklare, det tror jag alla bedömer som lever här. Det har varit en del kritik mot koordineringarna mellan polisorganisationerna i Belgien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista