En man pratar i telefon. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Belgien/Sverige

Ingen avgift för samtal hem från Bryssel

De fyra stora svenska telefonoperatörerna väljer att ta bort avgiften för samtal och datatrafik från Belgien efter tisdagens attacker i Bryssel. Fram till torsdag blir det gratis att ringa hem.

De fyra stora svenska mobiloperatörer tar med anledning av bombdåden i Bryssel under två dygn bort alla avgifter för samtal och datatrafik från Belgien till Sverige, skriver Telia Sonera, Tele2, Tre och Telenor i ett gemensamt uttalande.

Det innebär att man kan ringa, ta emot samtal och surfa och sköta sin SMS- och MMS-trafik till Sverige gratis fram till och med torsdag morgon.

-Våra tankar går naturligtvis till alla drabbade av de här fruktansvärda dåden i Bryssel. Vi vill hjälpa och underlätta för alla drabbade att få tag på nära och kära, säger Iréne Krohn, presschef på Telia Sverige, till TT.

Samtidigt vittnar många som försökt komma i kontakt med anhöriga i Bryssel om ett svårt belastat telefonnät.

Kriscentrum i Bryssel uppmanar människor att inte ringa på grund av överbelastning i nätet, skriver det svenska utrikesdepartementet (UD) på Twitter. UD uppmanar svenskar på plats att i stället använda sociala medier eller sms-meddelanden för att kontakta anhöriga.

Facebook har under förmiddagen aktiverat sin funktion "Safety check" i Brysselområdet, vilket gör det möjligt för den som befinner sig i den belgiska huvudstaden att klicka på en ruta på sitt Facebookkonto för att ge ens vänner beskedet att man är i säkerhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista