Träningslokal attackerad i Lund
Nio rutor krossades av gärningsmännen Foto: Emil Langvad/TT
Lund

Uppgift: Ammoniakattack riktad mot högerextrema

2:44 min

En kampsportsinstruktör vid en förening i Lund stängs av sedan det blivit känt att han tränat högerextremister i föreningens lokal. Saken kom till kamsportsföreningens kännedom dagen efter att ett tiotal maskerade män gått till angrepp mot lokalen mitt under ett träningspass.

Jacques Schultze är ordförande i föreningen som drabbats av attacken:

– Vi fick information för några timmar sedan att en av våra tränare, tyvärr har haft det dåliga omdömet att, utan klubbens vetskap, utanför ordinarie träningstid, privat och på eget bevåg, undervisat några som tydligen håller till på yttersta högerkanten, säger han.

Det var vid 20-tiden i måndags kväll som maskerade män slog till mot träningslokalen. De slog sönder nio fönsterrutor och slängde in en vätska som polisen tror kan vara ammoniak.

Attacken ägde rum i en källarlokal i studentområdet Ulrikedal i Lund.

Den utpekade instruktören höll, vid tidpunkten för attacken, enligt Jacques Schultze ett träningspass för fyra personer. Två av deltagarna var medlemmar i föreningen, de övriga pekas av extremvänstern ut som aktiva inom högerextrema kretsar.

– Det här kom som en blixt från en klar himmel. Det bara small till där inne då, och de rann ut i andra änden av lokalen när ammoniakdoften kom och glaset började flyga, säger han.

Den berörda föreningen har ett 20-tal medlemmar och regelbundna träningar. Men nu blir det uppehåll i åtminstone en vecka, medan lokalen restaureras.

Att han nu berättar att han gjort så här vid sidan om, om ni fått veta det tidigare hade ni vidtagit åtgärder då också?

- Naturligtvis, det här är så långt ifrån vad vår klubb står för över huvud taget. Då hade han blivit avstängd på rödaste rappet.

Vad skulle du säga att er förening står för?

- Fysisk träning, gemenskap, vänskap, det här är mycket en kompisklubb. Vi kommer när där och tränar hårt. Hård intensiv träning, men vi umgås mycket med varandra. Det är allt möjligt folk, det är studenter och vanliga medelålders och folk med utländsk härkomst. En vanlig jäkla Svenssonklubb.

Den information som ni fick i dag, hur går ni vidare med den nu?

- Vi har ju pratat med polisen liksom att det här är den information vi har fått. Tränaren är avstängd och de personer han undervisade var aldrig ens medlemmar i klubben. Vi hade ingen aning om att de var här och de kommer aldrig ner här igen.

Jacques Schultz är besviken på att de som skickat meddelandet om deras tränares sidouppdrag inte kontaktade klubben tidigare.

- Om det nu har något med saken att göra, vi kunde väl ha fått meddelandet först innan man kom ner här och slog sönder rutor och sabbade lokalen och utsattes oskyldiga för det här och dessutom på något sätt antyda att vi har sympatier åt den tokiga varianten av politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista