Helen Findley. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Helen Findley. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio
Bryssel

"Kvinnan bredvid mig på planet började gråta"

3:01 min

Malmöbon Helen Findley satt på det första planet som landade på Brysselflygplatsen Zaventem efter morgonens bombattack. Passagerarna satt fast på landningsbanan i två timmar och fick ingen information om vad som hänt.

– Vi fick bara information om att vi inte kunde gå av planet. Efter en halvtimme sa de att det fanns "komplikationer". Efter ytterligare en timme sa de att det hänt en "incident". De sa aldrig att det var en bombning, det nämnde de aldrig, säger Helen Findley.

Hon tror att personalen var måna om att passagerarna inte skulle drabbas av panik.

– När jag fick reda på var det var fick jag ont i magen. En annan sorts oro. Jag fick reda på det när vänner sms:ade mig. Kvinnan bredvid mig grät när vi fick veta vad som hänt.

Efter omkring två timmar fick de lämna flygplanet och bussades iväg från flygplatsen. Många skulle byta flyg och åka vidare. Ingen vet riktigt var de ska ta vägen nu, när all flygtrafik är inställd, förklarar hon.

– Först sa de att flygen skulle gå imorgon. Men det går inte, för det är totalförstört vid säkerheten och incheckningsdiskarna, säger hon.

Många av resenärerna pratar ihop sig om hur de ska ta sig vidare, om de ska samåka. De flesta försöker ta sig till Tyskland.

– Man är ju ensam i en ny stad. Många businessmen klarar sig själva, men sen är det andra som inte är businessmen och de är väldigt förvirrade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista