Fredrik Brokopp i polishuset i Helsingborg. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Fredrik Brokopp i polishuset i Helsingborg. Foto: Cecilia Ekman/Sveriges Radio
Skåne

Omorganisering oroar polisen

2:50 min

Den fjärde april görs en stor omorganisering inom den svenska polisen. Tanken är att man ska komma närmare medborgarna. Men enligt en undersökning som Polisförbundet gjort tror bara fem procent av den svenska poliskåren att omorganisationen kommer leda till det bättre.

– Det finns helt enkelt inte tillräckligt med poliser för att kunna nå upp till de mål som ledningen ställer, säger Fredrik Brokopp som är kommunikationsansvarig för facket - Polisförbundet Region Syd.

Vi ses på översta våningen i polishuset i Helsingborg. Fredrik berättar att rummet, med en fantastisk utsikt över stan, var tänkt att vara lite som ett allrum för poliserna. Där skulle de kunde titta på fotbollsmatcher eller bara hänga, men så har det inte blivit. Istället så står rummet, med färgglada fåtöljer, en stor TV och ljudanläggning, nu för tiden bara tomt.

– Vi går in i en ny fas nu, där man delat in all personal i nya grupper och genomfört vissa omplaceringar. Man satte tidigt en agenda där 50 procent av polisens resurser ska placeras på lokalpolisförrådet. Det innebär till exempel att de poliser som tidigare jobbat i vår verkstad nu helt plötsligt tillhör lokalpolisstyrkan trots att de inte har erfarenhet av det.

Tänkt att komma närmare medborgarna

Omorganisationen som egentligen startade redan i januari förra året går nu in i skarpt läge den 4 april. Tanken är bland annat att polisen ska komma närmare medborgarna men Fredrik Brokopp är kritisk till att man verkligen kommer kunna göra ett bättre jobb.

Fredrik berättar att det finns ett väldigt svagt förtroende för ledningen och att många känner att de blivit överkörda.

– Man låter medarbetare säga vad man tänker och tycker, men man lyssnar inte och tar inte det till sig. Man kan fatta ett helt annat beslut i slutändan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista