Bengt Lindelöw, Kristian Narancic, Martin Lundell och Arne Paulsson är trötta på kaoset längs Annetorpsvägen i Malmö. Foto: Frida Tranvik/Sveriges Radio
Bengt Lindelöw, Kristian Narancic, Martin Lundell och Arne Paulsson är trötta på kaoset. Foto: Frida Tranvik/Sveriges Radio
Malmö

Vägbygge rör upp känslor i Limhamn

4:09 min

Starka känslor har väckts i Limhamn i Malmö när gator byggs om för att göra det säkrare för oskyddade trafikanter.

Vägar smalnas av för att Limhamn ska bli säkrare, men många Limhamnsbor upplever att resultatet blir det motsatta. Förra veckan påbörjades en avsmalning av Annetorpsvägen för att få plats med gång- och cykelbana. Bygget beräknas vara klart i mitten av sommaren och fram till dess leds trafiken om till mindre villagator.

– Här måste göras någonting för att åtgärda den här trafiken som plötsligt har letts in här, säger Bengt Lindelöw som bor på Bispgatan, en tvärgata till Annetorpsvägen.

Kristian Narancic bor också i området.

– För min del som har två barn här, jag vill ju absolut inte att de springer i de här gatorna som det ser ut nu till sina kompisar. För det är inte hållbart att ha det såhär som det ser ut just nu. Det är alldeles för mycket trafik, säger han.

Beslutet att bygga om har tagits av den tekniska nämnden, där socialdemokraten Milan Obradovic är ordförande.

– Limhamn växer och det är många barnfamiljer som flyttar dit. Då är syftet att förbättra trafiksäkerhet och framkomlighet, inte minst för oskyddade trafikanter och framför allt barn då. Och därför bygger vi om Annetorpsvägen och smalnar av körbanan.

– Limhamnsborna är lika viktiga som alla andra malmöbor och det är precis därför vi gör de här åtgärderna för vi vill ju att de ska ha samma trafiksäkerhet som alla andra, säger Milan Obradovic.

Men de som bor kring Annetorpsvägen tycker att beslutet har tagits över deras huvuden och uppmanar till en tydligare dialog innan sådana här beslut tas.

– De lyssnar inte på oss helt enkelt. De har ett mål - man ska inte gynna bilisterna utan man ska krångla till det så mycket som möjligt. Och då gör de på så sätt att de förvärrar det faktiskt, säger Arne Paulsson som tidigare bodde vid Annetorpsvägen, men flyttade då han var trött på att inte få gehör från politiker.

Något som ytterligare infekterade relationen mellan Limhamnsbor och politiker var blogginlägget som miljöpartisten Anders Törnblad skrev nyligen, där han med starka ord avfärdade de boendes åsikter om vägbygget. Efter att Skånska dagbladet uppmärksammade blogginlägget i förra veckan bad Anders Törnblad om ursäkt och stängde ner bloggen.

– Det är ju vi som lever med det här varje dag. Jag tycker det var väldigt dåligt skrivet av honom för jag tror inte han känner någon här nere som bor här över huvud taget, säger Kristian Narancic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista