Sedlar upphängda med klädnypor på ett klädstreck. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Malmö

Internationell bedrägerihärva har koppling till Malmö

Åklagare: "Fler kommer att åtalas"
2:11 min

14 personer åtalades i går vid Malmö tingsrätt för grovt penningtvättsbrott. Pengarna misstänks ha kommit från hackade e-postkonversationer och drabbat banker, privatpersoner och företag runt om i världen. Bedrägerierna rör miljonbelopp.

Flera av de åtalade personerna är hemmahörande i Malmö. De åtalas för grovt penningtvättsbrott, det vill säga att de fått in pengarna på sina bankonton och därefter skickat dem vidare till andra konton.

– Någon som kan IT hackar sig in i en epost-konversation och lägger sedan plötsligt till att den senaste betalningen ska gå till ett annat konto istället, och lyckas med det, säger åklagaren David Ludvigsson vid internationella åklagarkammaren i Malmö som är den som hållit i utredningen.

Klart är dock att det rört sig om internationella bedrägerier och kopplingar finns till bland annat Polen, Storbritannien, Nigeria och Sydafrika. Men var miljonerna hamnat till slut har inte gått att fastställa och inte heller vem som är hjärnan bakom det hela. Åklagaren uppger dock att man inte funnit någon koppling till terrororganisationer.

De nu 14 åtalade personerna kommer att ställas inför rätta under april månad. Därefter väntar en vända till i utredningen.

– Ärendet är så stort att det kommer att väckas nya åtal senare i år. Den mängd människor som återstår är det minst det dubbla, säger David Ludvigsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".