Pål Cederqvist och Roger Johansson, Osby kommun
Pål Cederqvist och Roger Johansson, Osby kommun Foto: Adam Bergsten/Sveriges Radio
Skåne

Mindre pengar till försörjningsstöd

1:29 min

Skånska kommuner betalar ut mindre försörjningsstöd nu än för ett år sedan, vilket bland annat beror på att fler personer som tidigare fått ekonomiskt stöd nu har fått arbete.

Osby kommun är en utav de skånska kommuner som lyckats bra med att minska sitt utbetalda försörjningsstöd. Man förändrade sättet man arbetade på när man anslöt sig till "Fler i arbete", ett program som delfinansieras av Europeiska socialfonden. Nu satsar man bland annat mycket på att skapa goda relationer till näringslivet för att lättare kunna slussa ut folk i arbete.

Innan man i Osby förändrade sitt sätt att arbeta på hjälpte man oftare de personer som hade kort väg att gå för att komma tillbaka till arbetsmarknaden. Samtidigt prioriterade man bort att hjälpa de människor som var långt ifrån jobb.

– Vi bestämde ju lite senare att vi skulle jobba med just den målgruppen,

Det nya sättet att arbeta på är mer långsiktigt och har gett goda resultat. År 2012 betalade man ut drygt 12 miljoner i bidrag. Idag är den siffran nere på runt 9 miljoner och trenden fortsätter att peka nedåt.

– Ungefär hälften av deltagarna som går in till arbetsmarknadsenheten har inget försörjningsstöd när man gör en uppföljning ett år senare,

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista