Rök bolmar ut från Zaventem flygplats efter en av explosionerna på tisdagen.
Rök bolmar ut från Zaventem flygplats efter en av explosionerna på tisdagen. Foto: Michel Spingler / TT
Bryssel

Hon skulle mellanlanda - hamnade mitt i kaoset

4:55 min

Andrea Dalhammar från Lund jobbar till vardags som jurist för Malmö stad. Men igår blev hon vittne till en stad lamslagen av terror när hon mellanlandade i Bryssel precis när det small på flygplatsen.

– Vi tog ett tidigt morgonplan från Kastrup och skulle mellanlanda. Planet landade precis klockan åtta, och körde fram och skulle precis öppna dörrarna när det bara blev stilla.

Hon fick ingen information om vad som hände - men reagerade snabbt på att något inte stämde. Så hon gick in på internet och läste nyheterna, det var så hon fick reda på vad som hänt. Fler har vittnat om att man inte fick information när man landade. Det kom först efter en timme.

Vad var det du reagerade på, som inte stämde?

– Jag vet inte vad det var. Jag tänkte att det är någonting som inte stämmer för att de inte fortsätter. Det var som att allting stannade upp bland personalen. Så det var en allmän känsla jag fick. Då gick jag in och kollade breaking news för att se om det hänt något.

Och sedan hamnade du inne i Bryssel, hur gick det till?

– Jag har inte varit ute bland människor, det har jag inte. Planet evakuerades efter två och en halv timme. Då tog de oss allihop via bussar till en hangar där alla passagerare samlades. Där fick vi filtar och vatten, men ingen information.

På hangaren fick de till sist veta att den som ville fick lämna flygplatsen - till fots eller med bussar till järnvägsstationen.

– Men järnvägsstationen var väl inte där jag ville vara med min dotter. Så vi gick in på en restaurang istället.

Där hade många andra passagerare samlats. Det fanns inga taxibilar, och det var svårt att hitta hotellrum.

Restaurangägaren körde oss faktiskt till hotellet

– Men till slut fick vi tag på ett hotellrum tack vare släkt i Sverige. Och restaurangägaren körde oss faktiskt till hotellet, in mot centrala Bryssel.

Igår kväll såg vi att det såg tomt ut på gatorna i Bryssel. Det måste ha varit en märklig känsla?

– Ja, det är en märklig känsla. Man ser poliser här och där, och hör blåljus. Annars är det väldigt tomt - och lugnt. Människorna är väldigt lugna. Det reagerade jag på.

De tar det på något vis med jämnmod. Inga upprörda känslor.

– Vi sa till både restaurangägaren och hotellet att vi beklagar det som hänt med deras stad, och de tar det på något vis med jämnmod. Inga upprörda stämningar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista