Viktor, Per, Silvia och Hanna är några resenärer som inte låter sig skrämmas av terrordåd. Fotokollage: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Viktor, Per, Silvia och Hanna är några resenärer som inte låter sig skrämmas av terrordåd. Foto: Kajsa Nordmark/Sveriges Radio
Malmö/Köpenhamn

"Rädd att Europa kommer stängas alltmer"

3:34 min

Resenärer på väg till Kastrup är chockade över gårdagens händelser. Men de flesta är också överens: det går aldrig att skydda sig mot den här typen av dåd och man kan inte låta det hindra en att leva som vanligt.

– Det är fruktansvärt det som har hänt. Igen, efter Paris. Men det påverkar mig inte speciellt mycket, mer än att man lider med dem som är drabbade och tycker att det är åt helvete alltihopa. Men i övrigt, nej. Man kanske blir lite mer vaksam, säger Ulf.

Föräldrarna i en familj som vi börjar prata med ber oss snabbt att sluta ställa frågor om gårdagen, då de inte ville att deras barn skulle höra vad som hände igår och bli oroliga inför resan.

Svårt att skydda sig från

Men alla andra ville gärna prata om det som hänt och flera av resenärerna berättar att de tror att det är svårt att skydda sig från liknande händelser i framtiden.

– Fruktansvärt, så klart. Människor som är beredda att livet av sig själva för att ta livet av andra är väldigt svårt att skydda sig emot. Men jag försöker lägga det bakom mig. Man måste vara här och nu - inte tänka på allt som kan hända. Jag kan ju ramla ner på spåret också, säger Christer.

– Ja, det är hemskt. Det händer hela tiden och det är ingenting vi kan göra. Även om det hände igår kunde det ha hänt i förrgår, det är alltid lika oroligt, tänker jag. Jag försöker att inte tänka på det så mycket, säger Ella.

Låter sig inte skrämmas

Trots tron bland skåningarna att en liknande händelse inte går att skydda sig mot är det ingen av dom vi pratat med som låter sig skrämmas från att flyga iväg på semester nu i påsk.

– Det är så klart oroväckande, men man får hoppas att det inte kommer ske så mycket mer i framtiden, för det påverkar allas frihet att röra sig i Europa. Det är klart att man tänker en extra gång. Jag ska till Schweiz idag, säger Viktor.

– Det är superhemskt, går inte att beskriva i ord. Det skulle nästan kunna hända här, eller i Stockholm eller Köpenhamn. Vi får se hur det påverkar mitt liv, svårt att veta vad det innebär. Jag kommer ju att fortsätta att resa, men man kanske blir försiktigare. Förmodligen blir det mer kontroller, och det kommer inte vara ett öppet Europa eller en öppen värld. Det kommer att stängas mer och mer, förmodligen, säger Hanna.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista