Johan Ljungström. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Johan Ljungström längtade efter handarbete och konkreta resultat. Foto: Felicia Frithiof/Sveriges Radio
Malmö

"Det är väl alla kreativa människors dröm"

"Behövde en ventil och få lägga bort det teoretiska"
4:44 min

Att våga byta yrke är en dröm för många. En som gjort det är Johan Ljungström. Han sadlade om från civilekonom till skomakare - ett yrke som gått i släkten.

– Jag är ju en civilekonom i grund och botten, och en akademiker. Jag har jobbat mycket i fastighetsbranschen, och gör det lite fortfarande. Men det är väldigt teoretiskt och strategiskt och övergripande.

Johan Ljungström kände att han behövde en ventil, som han uttrycker det. Hantverket blev ett sätt att bli mer närvarande här och nu och dra sig undan från det teoretiska.

– Det finns en stor tillfredsställelse i att skapa något med sina egna händer, och utefter sin egen vision. Oftast har man en mycket kortare horisont än när man jobbar med till exempel fastigheter. Det blir väldigt konkret, förklarar han.

Men skomakeri - det känns som något som fanns på Astrid Lindgren-tiden. Finns det fortfarande skomakare?

– När man pratar om skomakare kan man dela upp det i olika kategorier. Den traditionella skomakaren lagar och syr om och jobbar med andras produkter. Sedan finns det produktionsledet - de som designar och skapar. Och de är inte så många.

Men Johan Ljungström jobbar med den senare sortens skomakeri. Han är designer och finishmakare åt lokala skotillverkare.

Det började som en fritidsaktivitet om kvällarna - men det senaste året har han kunnat göra det till sin huvudsyssla.

– Så förra året till sommaren tog vi ett beslut i familjen, och öppnade upp för lite större produktioner och samarbeten.

Nu - intygar han - blir han vid sin läst.

– Det är alldeles för beroendeframkallande att dag ut och dag in gå in i verkstaden och faktiskt göra det som man tycker är fantastiskt kul.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".