Sten-Åke Persson har fortfarande uttagsautomaten stående på sin veranda.
Sten-Åke Persson har fortfarande uttagsautomaten stående på sin veranda. Foto: Bosse Johansson/Sveriges Radio
Ven

Misslyckat när Ven skulle få kontanthantering

Byalag: "Det är bökigt att lämna dagskassor"
2:41 min

När byalaget på Ven skulle införa kontanthantering på ön våren 2013 fick det ett snöpligt slut. Man köpte in utrustning och tjänster för 400 000 kronor. Men uttagsautomaten står fortfarande på en byalagsmedlems veranda.

Ända sen lantbrevbäraren försvann från Ven för ungefär tio år sen har det varit svårt med kontanthanteringen. Men 2013 så fick Hvens Byalag bidrag från Länsstyrelsen för att ordna både kontantservice och uttagsautomat via en entreprenör.

Indraget tillstånd

Det skulle alltså dra igång på våren. Men i stället drog Finansinspektionen in tillståndet för företaget som skulle leverera tjänsterna.

– Ja då blev det tvärstopp. Vi hade visserligen apparaterna men har du ingen att koppla upp programvarorna mot så är det bara plåt, säger Sten-Åke Persson i Hvens Byalag.

Sakerna på Sten-Åke Persson veranda är inte till någon nytta och det finns fortfarande ingen kontanthantering på Ven. Det är bökigt både för bofasta och turister och inte minst för öns företagare om de till exempel vill lämna in en dagskassa.

– Det tar minst en halv dag.

I sämsta fall får man ta sig till Helsingborg för det finns bara en bank kvar i Landskrona som tar emot kontanter och den tar inga nya kunder.

Avtalet som Hvens Byalag hade om kontanthanteringen har gått ut. Så Sven-Åke Persson räknar inte med att sakerna på hans veranda ska komma till användning.

Men det kanske löser sig ändå om än med ny utrustning. Öns nye handlare har nämligen visat intresse och hoppas få igång något i höst.

– Vi ropade hej för tidigt förra gången så osvuret är bäst. Men jag är till 99,9 procent säker på att det blir av, säger Sten-Åke Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".