Anders Lindbäck, sjuksköterska och initiativtagare till projektet. Foto: Privat
Anders Lindbäck, sjuksköterska och initiativtagare till projektet. Foto: Privat
Skåne

Ungdomsmottagningar får nytt snabbt hiv-test

3:15 min

Skånes ungdomsmottagningar inför nu hiv-test där det bara tar en kvart från provtagning till provsvar. 

Projektet är riktat till killar som har sex med killar och genom projektet hoppas man locka personer som aldrig sökt sig till ungdomsmottagningen. Anders Lindbäck är sjuksköterska på ungdomsmottagningen i Helsingborg och initiativtagare till projektet.

– Sverige generellt är ju inte speciellt hårt drabbat av hiv men vi tycker fortfarande att det är viktigt att folk testar sig, men också att de ska kunna se värdet av vad vi kan erbjuda i övrigt här på ungdomsmottagningen, säger han.

Projektet innebär att ungdomsmottagningen börjar med snabba hiv-tester, tester där det bara tar en kvart att få fram provsvar. Det finansieras av bidrag från Folkhälsomyndigheten.

Anledningen till att ungdomsmottagningen inför testerna är till stor del att unga som inte känner till ungdomsmottagningen ska få upp ögonen för dess verksamhet och service.

– Killar är en målgrupp som ungdomsmottagningarna sen de startade har kämpat med att nå mer, så det har ju liksom varit under en trettioårsperiod i princip som man har jobbat med det här och vi har försökt på lite olika sätt.

I sjukvårdens regi har snabbtesten tidigare bara genomförts på centrum för sexuell hälsa i Malmö. Det finns också olika frivilligorganisationer som erbjuder testen, men på andra premisser.

– Där testar man sig anonymt och det är inte hälso- och sjukvårdspersonal heller, det är inte legitimerad personal som genomför de testerna, vilket innebär att man överhuvudtaget kan anordna det på det sättet. De har inte journalplikt till exempel som vi andra har. Sen kan de inte heller erbjuda den övriga servicen som vi kan och de kan inte ta de andra testerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista