Klasaröd konstrunda
Klasaröds utställare förbereder sig för påskhelgens konstrunda. Foto: Malin Thelin/Sveriges Radio
Sjöbo

Kreativa Klasaröd redo för konstrundan

3:30 min

Just nu ligger konstnärer och konsthantverkare i startgroparna runt om i Skåne inför dom olika konstrundorna. I Klasaröd utanför Sjöbo är förberedelserna i full gång.

I den lilla byn är det stor aktivitet under påskhelgen när de årliga konstrundorna på Österlen går av stapeln.

Ett inslag blir en trädgårdsutställning där en konstnärlig trädgård ska byggas upp inomhus med olika rum bestående av odlingslådor, växter och andra fina attiraljer.

– Varje år har vi något tema och i år känner vi hur vi längtar efter sommar, vår och trädgård. Temat i år blev därför trädgårdslust, säger arrangören och landskapsarkitekten Eva Hasund.

Om man funderar på att sätta tänderna i egna odlingar finns det mycket tips och tricks att lära sig från odlarna och konsthantverkarna på Österlen.

– Man bör till exempel tänka på att ta flera vändor till plantskolan under de olika årstiderna och be om hjälp med vad som passar för en solig eller skuggig plats. Någonstans känner vi intuitivt om det står solälskande växter i skuggan, säger Eva Hasund.

Under påskhelgen förgylls Klasaröd inte bara av trädgårdsinspiration, utan även av keramik och snickeri.

– Dessutom har vi två konstnärer som målar och ställer ut tavlor. Sen har vi ett snickericafé i verkstan, säger Jane Svensson Bertilsdotter.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista