Hanna Grindal
Hanna Grindal driver butiken Bara blommor i Malmö Foto: Frida Tranvik/Sveriges Radio
Skåne

Påskfjädrarna får konkurrens

3:29 min

Medvetenheten kring påskfjädrar ökar och därmed även intresset för alternativ. Hanna Grindal är en av de handlare som har uppmärksammat situationen och nu säljer fjädrar från svenska, slaktade pärlhöns.

Under de senaste åren har debatten kring påskfjädrar blossat upp årligen kring påsk. De färgglada fjädrar som säljs i butik kommer ofta från USA och färgas i Kina. Eftersom produktionskedjan är så lång är det svårt för konsumenter och handlare att kontrollera exakt var fjädrarna kommer ifrån och hur djurens välbefinnande har varit.

Hanna Grindal driver en butik som i år skippar de klassiska färgglada fjädrarna för miljövänligare alternativ.

– De alternativen som finns är ju de här fina pärlhönsfjädrarna och vaktelfjädrarna som vi har fått tag på. De kommer från uppfödning i Sverige, där djuren har fötts upp till mat under bra förhållanden och plockats efter att de är slaktade, säger hon.

Nio kommuner i Sverige har meddelat att de skippar påskfjädrarna i år, just för att det är svårt att kontrollera djurens förhållanden. Lund är en av de kommunerna, och där har Djurens rätt lobbat hårt för att få fjäderpyntet att upphöra.

– Vårt största arbete går ut på att informera både konsumenter, kommuner och andra om att fjädrarna faktiskt kommer från fåglar och vi är väldigt glada att kommunen lyssnade och tog till sig informationen, säger Camilla Bergvall som är ordförande i Djurens rätt i Lund.

För de som vill pynta miljövänligt är möjligheterna många.

– Man kan framför allt plocka mycket ute i naturen om man har möjlighet till det, säger Hanna Grindal.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista