Amir Aly
1 av 2
Amir Aly vid sitt mixerbord. Foto: Shakeb Isaar/Sveriges Radio
Amir Aly
2 av 2
Några av Amir Alys musikjuveler hänger på väggen. Foto: Shakeb Isaar/Sveriges Radio
Malmö

Han håller tummarna för Azerbajdzjan

4:19 min

Malmöbon Amir Aly har skrivit inte mindre än åtta bidrag till Melodifestivalen genom åren och nu är han med och skapar låten som ska representera Azerbajdzjan i årets Eurovision Song Contest.

Vår reporter träffar musikproducenten Amir Ali i hans studio där han sitter och arbetar. I bakgrunden spelas Azerbajdzjans bidrag till årets Eurovision Song Contest, låten ”Miracle” med Samra, som skapats av Amir.

– Eurovisions officiella filmkanal släppte en presentationsvideo för låten för ett tag sen och vi har mest fått finfina kommentarer, säger han.

Att det blev ett samarbete med just Azerbajdzjan är något av en slump.

– Det är vårt fina förlag som skickat in en låt till deras uttagning. De valde ut den här och vi blev jätteglada förstås, säger Amir och fortsätter:

– Jag vill tro att låten föll dem i smaken för att de ville ha den här både sound- och budskapsmässigt.

Amir Aly har en diger meritlista när det kommer till Melodifestivalen. Åtta låtar som textförfattare och ytterligare några som producent. Men ”Miracle” blir hans debut i Eurovision Song Contest.

– Det ska såklart bli otroligt spännande att se hur det går. Låten är en bubblare har jag förstått.

Just nu pågår P4:s rikstäckande musiktävling Svensktoppen nästa. Under perioden 1 mars till 1 april kan låtskrivare och artister i landet skicka in bidrag till årets upplaga för att ha chansen att vara med.

De som funderar över att skicka in kan möjligen behöva ett eller annat tips på vägen. Amir Aly har ett recept för vad han tror behövs för att lyckas.

– Det är väl att försöka hitta sitt personliga id och uttryck som artist. Vad är det som gör att folk vill lyssna på just mig? Mitt jobb som producent är att framhäva det och förtydliga det uttrycket.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista