Fotomontage Henrik Götesson och mobilapplikationern Tågprator
Fotomontage Henrik Götesson och mobilapplikationern Tågprator Foto: Peter Johansson/Sveriges Radio

App ska ge synskadade bättre tåginformation

1:38 min

För att göra tågresorna lättare för blinda och synskadade har Trafikverket lanserat en talande mobiltelefonapp som ska informera om tågtrafiken. 

Appen heter Tågprator och är framtagen med synskadade som särskild målgrupp. Men den kan också användas av andra personer som av olika anledningar vill kunna söka fram trafikinformation om tåg och få den uppläst.

Genom telefonappen kan resenären få information uppläst för sig om alla avgångar och ankomster i Sverige samma eller nästkommande dag. Man ska också få information om vilket spår tåget går ifrån och kommer till, samt ändrade spårnummer.

Appen berättar också om förseningar, ändrad avgångstider, inställda tåg och om ersättningsbussar.

Henrik Götesson är handläggare för IT och konsumentfrågor på Synskadades riksförbud, SRF, tycker att den nya appen är bra.

– Om man till exempel inte hör vad som sägs blir det väldigt enkelt att få någonting repeterat för sig. Och precis som för alla andra blir det enklare att planera sin resa. Man kan hemma vid köksbordet se om tåget är försenat, säger Henrik Götesson.

Henrik Götesson säger att det finns andra likvärdiga telefonappar men fördelen med Trafikverkets app är att myndigheten garanterar att den fungerar för synskadade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista