Kvinna med glasögon.
1 av 2
Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén. Foto: Gilda Hamidi-Nia/Sveriges Radio.
Logotyp.
2 av 2
Svenska Afghanistankommmitténs logotyp. Foto: Gilda Hamidi-Nia/Sveriges Radio.
Flyktingsituationen i Europa

Färre kommer ensamma till Sverige

Migrationsverket: "Besvärligt att ta sig vidare"
1:54 min

Antalet ensamkommande barn och ungdomar som kommer till Sverige har minskat drastiskt, i synnerhet från Afghanistan. Detta beror bland annat på striktare gränser och krav på id-handlingar.

– Det beror mest på att antalet asylsökande afghaner har minskat kraftigt från januari till februari. I januari sökte sig 400 ensamkommande barn från Afghanistan asyl och i februari bara 60, säger Merjem Maslo, omvärldsanalytiker vid Migrationsverket.

Orsakerna till att andelen ensamkommande har minskat så markant sägs, enligt Migrationsverket, till största del bero på hårdare gränskontroller i bland annat Makedonien.

Men det beror också på att Sverige infört id-kontroller. Gruppen ensamkommande afghaner drabbas hårdast av de nya kontrollerna eftersom de vanligtvis saknar giltiga id-handlingar.

– Fortfarande lämnar många afghaner Afghanistan. Det har bara blivit mer besvärligt att ta sig vidare eller det är helt enkelt stopp. Det går inte komma vidare från Grekland via Makedonien, säger Merjem Maslo.

Under första hälften av mars har bara tolv ensamkommande barn och ungdomar kommit till Sverige från Afghanistan jämfört med samma period förra året då det var cirka 70.

I november 2015, var det som allra flest asylsökande ensamkommande från Afghanistan, totalt 7 113.

På grund av att det just nu är osäkert i Afghanistan, tror inte Anna-Karin Johansson, generalsekreterare på Svenska Afghanistankommittén, att färre kommer fly därifrån.

Och hon är nu oroad över att många unga fastnar i ett slags limbo på de grekiska öarna.

– De här barnen blir naturligtvis extremt utsatta där. Oftast har de väldigt lite resurser och  de är ensamma. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder, med ett förflutet av våld som sträcker sig över 35 år.

– Och vi ser en utveckling där som går mot större osäkerhet och framtidstron bland befolkningen har sjunkit väldigt dramatiskt under det här året, säger Anna-Karin Johansson, generalsekreterare för Svenska Afghanistankommittén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".