Råkorna ser ner på kommunekolog Charlotte Lindström i Tomelilla Folkets park.
Råkorna ser ner på kommunekolog Charlotte Lindström. Foto: Malin Rimfors/Sveriges Radio.
Skåne

Råkor stör många skåningar

1:31 min

Nu på våren tar skånska kommunkontor emot många klagomål från privatpersoner kring råkor. Skränet av hundratals gäckande par stör. Men svaren kommunerna ger kan vara ganska olika.

I Tomelilla har det kommit klagomål från flera byar kring råkorna som häckar i träden i kolonier om hundratals par. Även i många andra kommuner, som Eslöv, har råkorna beskrivits som ett stort problem.

Vissa kommuner som Simrishamn och Skurup har tydligt aviserat att man inte ser råkor som en olägenhet och erbjuder därför inga åtgärder. I Tomelilla har förhållningssättet svajat mer och därför ska frågan behandlas av politikerna i nästa vecka.

 - Vi behöver ge tydligare besked. De här frågorna tar mycket tid och skapar frustration både hos de som ringer in och för oss på kommunkontoret, säger Charlotte Lindström, kommunekolog i Tomelilla.

Men att bli av med råkorna är knappast möjligt. Skyddsjakt har visat sig ha en liten effekt och begränsas såklart också av lagstiftning. De rättsliga prövningar som gjorts har inte gett fog för att råkorna är en olägenhet.

Vill man förstöra livsmiljöerna för råkorna så skyddas också de i viss mån av artskyddsförordningen. Men ett litet tips har Charlotte Lindström ändå. Lyssna på ljudlänken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista