Andrea Gerner, tandläkare på Folktandvården Dockan i Malmö.
Andrea Gerner ingår i ett av de två akutteam på Folktandvården Dockan i Malmö, som bara tar hand om akuta besök. Foto: Josefin Modig/Sveriges Radio
Skåne

Akutteam ska korta tandvårdsköer

1:17 min

I Skåne mer än fördubblades antalet asylsökande som sökte tandvård förra året jämfört med året innan. Det gjorde att många kliniker fick ett väldigt hårt tryck men nu ska köerna kortas.

Folktandvårdens kliniker i Broby och Ystad tillhör de som haft ett väldigt hårt tryck på sig den senaste tiden. Många fler har dock märkt av en ökad belastning. I Malmö har man nu infört särskilda akutteam på en speciell klinik för att minska trycket och korta köerna inom Folktandvården.

– Jag tror det blir väldigt mycket mer effektivt. Dels koncentrerar man det så de två teamen jobbar enbart med det här och dels är det så att man avlastar klinikerna, säger Andrea Gerner som är tandläkare och jobbar i akutteamet på Folktandvården Dockan i Malmö.

Det ökade trycket på tandvården i stora delar av landet har bland annat gjort att det blivit svårt att hitta akuttider på vissa klinker och ärenden som inte rört barn- eller specialisttandvård har prioriterats ner. Den här situationen fick Folktandvården att tänka i nya banor. Flera kliniker i Skåne har till exempel kallat in pensionerade tandläkare, andra har nyanställt och utökat öppettiderna med lördagsöppet. Dessutom finns numera en asylsamordnare som koordinerar tandvården.

Särskilda akutteam, som de i Malmö, som bara tar hand om akuta besök är ett annat sätt att avlasta den övriga verksamheten. Under hösten var nästan alla som sökte akut tandvård i Malmö asylsökande. Majoriteten är det fortfarande. Därför, tycker Andrea Gerner, att den här modellen är en bra lösning.

– Man får en vana vid att jobba specifikt med den här typen av patienter. Man får en vana vid allt som hör till, man ska se till att det finns tolk till de som behöver det och det är ju rutin som allting annat, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista