Nicholas Lunabba, prisad ledare för sitt arbete med unga och idrott i Hela Malmö och Malbas. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Nicholas Lunabba. Foto: Johanna Hellström/Sveriges Radio.
Malmö

Prisad ledare: Korta projekt hjälper inte

2:47 min

Att satsa bara på kortsiktiga projekt som Malmö stad ofta gör hjälper inte.

Det som behövs för att förändra situationen för utsatta barn och ungdomar är långsiktigt arbete som växer underifrån, säger Nicolas Lunabba.

Han har just prisats på nya galan "Hjärtat av Malmö" för sitt arbete med unga och idrott i verksamheten Hela Malmö och basketföreningen Malbas.

– Bara på Rosengård har 300 miljoner slängts på projekt, det vill säga någonting som man vill testa.

Även om idéer förstås måste prövas ibland är det bättre att satsa på det som redan finns. Människor och organisationer som redan är förankrade, framhåller Nicolas Lunabba.

– Malmö stad har haft det här helikopterperspektivet, att släppa ned projektpengar och hoppas att det leder till någonting. Sen försvinner de pengarna, och projektet och verksamheten likaså.

– Mitt hopp ligger i att kommunen och andra aktörer investerar i det befintliga, säger han.

Just så har den verksamhet som han själv är inblandad i vuxit. Mitt i hjärtat av Malmö placerade organisationen HelaMalmö ut ett par basketkorgar för att sysselsätta unga. Idag är det en stor rörelse och ett andra hem för unga människor i staden.

Samtidigt har basketklubben Malbas tagit sig upp till landets högsta serie basketligan där man gick till slutspel redan under första säsongen. Och det har skett utan att man gjort avkall på ungdomssatsningen för de 700 medlemmarna.

Så är det inte alltid när idrottsföreningar elitsatsar, betonar Nicolas Lunabba.

– Vad Sverige historiskt har en tradition av är att man för att finansiera elitverksamhet tar pengar från den sociala verksamheten.

– Men vad vi hittat i HelaMalmö och Malbas är att elitverksamhet kan bedrivas med egna medel och den sociala verksamheten med egna medel. Sedan kan vi stötta varandra.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista