Färgpennor ligger i förgrunden i ett etui, i bakgrunden sitter en lågstadieklass och har lektion. Foto: Jessica Gow/TT
Förskollärare är ett bristyrke, samtidigt tillhör det en av grupperna där flest har lämnat. Foto: Jessica Gow/TT
Malmö

Rekordmånga anställda lämnar Malmö stad

2:26 min

Elva procent av alla anställda i kommunen sa upp sig förra året. Allra flest som gick var socialsekreterare och lärare. Men kommunalrådet Carina Nilsson (S), ansvarig för personalfrågor, är inte allt för orolig.

– Det är 450 fler som har sagt upp sig än förra året, men samtidigt har 550 gått i pension, vilket är fler än beräknat. Så det här har många orsaker, säger Carina Nilsson (S), kommunalråd och ordförande i personalberedningen.

Hon ser att det största avhoppet finns bland socialsekreterare, och tror att det beror på en ökad konkurrens från de statliga myndigheterna: Migrationsverket, Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Vilket hon ser som ett allvarligt problem.

– Det man lockar med är lön. Sedan är det väl alltid så att man söker nya jobb, prövar nya utmaningar. Det ser jag inte som något bekymmersamt egentligen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista