Pojke hoppar i sjö. Foto: Hasse Holmberg/TT.
Foto: Hasse Holmberg/TT.
Malmö/Sverige

Malmöelever försiktigt positiva till kortare sommarlov

Elev: "Kanske bättre att lösa varför vissa familjer har dålig ekonomi"
4:36 min

Moderaterna i Stockholm vill att sommarlovet ska kortas och läsåret delas in i tre terminer. På Kirsebergsskolan i Malmö är högstadieeleverna inte helt aviga, men tror mer på individanpassad skolgång.

Stockholmsmoderaterna anför bland annat att Sverige har få undervisningstimmar jämför med OECD-snittet som ett skäl till att korta ner lovet. Att många familjer har svårt att få ihop ekonomin och semesterdagar ett annat.

– Jag kan tänka mig att sommarloven blir lite för långa ibland. Men sedan kanske man också borde fokusera mer på varför familjer har dålig ekonomi och försöka lösa det, säger Alice som går i åttan på Kirsebergsskolan.

– Bra för dem som behöver extrahjälp och mer undervisning, till exempel i matte, säger Laura, som går i nian och tycker att det borde vara mer individanpassat.

– Det hade varit bättre om man erbjöd sommarskola för de som ville. För jag känner ibland att jag hade kunnat gå i skolan tre dagar i veckan, kortare tider än vanligt, säger Hafa som också går i nian och påpekar att det kan vara svårt att kombinera tre terminer med sommarjobb.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".