Twitter, bild på datorskärm. Foto: Kennet Lindquist.
Twitter, bild på datorskärm. Foto: Kennet Lindquist.
Malmö

Kritiserat kommunalråd slutar twittra

Nils Karlsson (MP): "För att det är en omöjlig situation"
0:47 min

Efter fler än 55 000 tweets - varav några hårt kritiserade - väljer Malmös miljöpartistiske kommunalråd Nils Karlsson nu att lämna Twitter.

Under påskhelgen eskalerade ett bråk mellan honom och hans meningsmotståndare på Twitter.

– Människor skriver att de önskar att jag och mina barn sprängs i ett terrordåd, säger Nils Karlsson.

Ett år gammal tweet spreds på nytt

Upprinnelsen till bråket rör en tweet som Nils Karlsson gjorde för drygt ett år sedan där han skriver att han inte tror att terrorgruppen IS kommer att anfalla Europa. Karlsson säger att det i den diskussionen är tydligt att han menar ett militärt angrepp likt det terrororgruppen gjort i Syrien och Irak, men att hans tweet tagits ur sitt sammanhang och dykt upp på Twitter efter varje nytt terrordåd.

Enligt Karlsson har det tidigare rört sig om drygt 5000 personer som tagit del av denna tweet, men när tweeten nu under påskhelgen delades av  Expressenjournalisten Niklas Svensson nådde den en betydligt större publik.

Bad meningsmotståndare "dra åt helvete"

Karlsson berättar att han under påsken tillbringade 16 timmar per dygn på Twitter med att försöka svara och förklara sig och att det till slut brast för honom. Kritik har riktats mot de tweets som Karlsson gjorde där han ber sina meningsmotståndare att "dra åt helvete" och kallar dem för dumma.

KD i Malmö kräver Karlssons avgång

Det är bland annat detta som fått Kristdemokraterna i Malmö att kräva Karlssons avgång.

– Detta är inte upp till Kristdemokraterna att bestämma, säger Karlsson.

Däremot kommer Karlsson alltså att lämna Twitter.

"Två dagar utan Twitter och jag känner redan lukter och ser färger som jag trodde var omöjliga. Ett sorts lugn infinner sig", skriver han på sin Facebooksida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".