Sedan förra våren har Stenbrogårdens camping i Helsingborg fungerat som en tillfällig boendelösning för EU-migranter.
1 av 4
Sedan förra våren har Stenbrogårdens camping i Helsingborg fungerat som en tillfällig boendelösning för EU-migranter. Foto: Nina Sköldqvist
Klockan fyra på tisdagsmorgonen bussades de sista boende på campingen till Knutpunkten för vidare transporter till Rumänien.
2 av 4
Klockan fyra på tisdagsmorgonen bussades de sista boende på campingen till Knutpunkten för vidare transporter till Rumänien. Foto: Nina Sköldqvist
45 personer har bott på Stenbrogårdens camping i vinter.
3 av 4
45 personer har bott på Stenbrogårdens camping i vinter. Foto: Nina Sköldqvist
Nu stängs campingen för de EU-migranter som tilfälligt fått bo där.
4 av 4
Nu stängs campingen för de EU-migranter som tilfälligt fått bo där. Foto: Nina Sköldqvist
Helsingborg

EU-migranter bussades iväg från camping

4:02 min

Tidigt på tisdagsmorgonen bussades den sista gruppen EU-emigranter från Stenbrogårdens camping i södra Helsingborg där de under vintern haft en tillfällig fristad.

Det var en till synes övergiven camping som P4 Malmöhus besökte tidigare i dag. Kvar efter de cirka 45 personer som bott där under vintern syntes bara de provisoriska tältbyggnaderna, en del kläder och sopor.

Det var i våras som Helsingborgs kommun öppnade campingen för EU-migranter som då illegalt bosatt sig i stadens parker och grönområden.

– Det här har bara varit en tillfällig lösning. Det är inte försvarbart att permanenta en subventionerad camping för en viss grupp, sa kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson till P4 Malmöhus inför beslutet om en stängning.

31 mars stängs alltså campingen. Under april kommer det företag som arrenderar anläggningen att genomföra en större ombyggnad. Vad som därefter ska ske med campingen är inte känt.

Birgitta Möller, aktiv i föreningen Värmestugan och före detta kommunpolitiker för Miljöpartiet, är kritisk till hur kommunen skött migrantfrågan. Hon anser inte att campingen hållit en dräglig levnadsstandard.

- Att inte kunna erbjuda dem mer än detta och sedan köra i väg dem mitt i natten är under all kritik.

Kommunen tillbakavisar genom pressinformatör Mathias Hennius att man skulle ha kört iväg de boende mitt i natten.

– Det här var inte en avhysning, utan de har vetat väldigt länge att de skulle lämna lägret, och det gjordes i stort samförstånd. Att bussen gick fyra på morgonen var för att de skulle hinna med en reguljär buss till Rumänien som avgick halv sex, förklarar han.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista