Frukost med hembakat frukostbröd  Foto: Fredrik Sandberg/TT
1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Malmö

Kramig frukost ska leda till jobb

1:49 min

För att få nyanlända att lättare komma in på arbetsmarknaden har Näringslivsuppropet dragits igång i Skåne. Där möts asylsökande och företagare för att knyta kontakter. Idag var det frukost.

P4 Malmöhus var med på uppropets frukostmöte i Malmö där det inte bara bjöds på morgonmat utan också kramar - allt för att bryta isen. Flera myndigheter var också på plats: Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Malmö stad.

– Vi vill minska avståndet mellan företag och organisationer och de som antingen kommit till Sverige alldeles nyss eller som varit här ett tag, berättar Jenny Kirsten Bille, vd för Svenska Villan och en av dem som dragit igång Näringslivsuppropet.

Idag finns många med stor kompetens ute på flyktingförläggningarna, säger hon.

– Och vi vet att vägen till jobb kan vara lång, att det dröjer länge för vissa.

Frukostmötet i Malmö på onsdagen var det tredje i Skåne.

Men händer det något efter mötena?

– Vi upplever att det händer mycket, svarar Jenny Kirsten Bille. Men det är förstås upp till företagen och den som ska anställas att komma överens om själva jobbet.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista